Et nyt initiativ skal hjælpe unge, der står uden job og uddannelse, ind i fællesskaber og foreningsliv – og Aalborg er blandt de udvalgte steder, hvor projektet nu bliver rullet ud.
Det sker som en del af finansloven, hvor regeringen har afsat i alt 40 millioner kroner til 15 forsøgsprojekter med såkaldte kulturpas. Et af dem finder sted i Aalborg, hvor Himmerland Boligforening, SIFA (Samvirkende Idrætsforeninger i Aalborg) og FOKUS Folkeoplysning står bag et nyt samarbejde.
– Vi vil give unge, der mistrives eller er socialt udfordrede, en tryg vej ind i foreningslivet. Foreningslivet er ikke bare sport – det er fællesskab, identitet og mening i hverdagen. Derfor skal vi række hånden ud, siger Ole Nielsen, direktør i Himmerland Boligforening.
Projektet har fået titlen ”Der er også plads til dig” og har netop modtaget 1,5 mio. kroner i støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen.
Forløb med mening – og med de unge i centrum
Planen er at udvikle et særligt forløb for unge mellem 15 og 24 år, som ikke er i gang med uddannelse eller job – og som ofte bor i almene boliger. De unge skal have mulighed for at prøve forskellige idrætsgrene, aktiviteter eller frivilligt arbejde i trygge rammer, så de lærer foreningslivet at kende og finder ud af, hvor de passer ind.
– Det handler ikke kun om fodbold og svømning. Hvis der viser sig nye interesser, som ikke findes i foreningerne i dag, vil vi være med til at skabe dem, siger Ole Nielsen.
Playmakere, klippekort og nye fællesskaber
Midlerne fra styrelsen – samt bidrag og arbejdstimer fra de deltagende organisationer – skal bruges på at ansætte playmakere, der skal være bindeled mellem de unge og foreningerne. Projektet indeholder også støtte til foreningerne, så de bliver rustet til at tage imod målgruppen – og til sidst får de unge et klippekort, der kan bruges i det tilbud, der passer bedst til dem.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt kalder indsatsen vigtig:
– For mange unge handler det om at finde modet og selvværdet til at tage det første skridt. Kulturpasset kan være den hånd, der bliver rakt ud i tide.
Projektet i Aalborg forventes at gå i gang i løbet af foråret 2025. Målet er, at flere unge finder fodfæste gennem nye fællesskaber – og måske tager første skridt mod en uddannelse, et fritidsjob eller bare et bedre liv.