Findes der noget mere pæredansk end juletræ, risalamande, vikingeskibe og John Mogensens ”Karl Herman og jeg”?
Svaret er ikke helt entydigt, for man skal ikke kradse meget i historiens fernis, før man finder ud af, at mange af de begreber, ideer, traditioner, stilarter og kulturgenstande, som vi synes er allermest danske, er hentet hjem fra udlandet. Eksemplerne breder sig fra kristendommen, demokrati og popmusik til bogstaver, matematik og mobiltelefoner.
Bibliotekernes Festival for Historie sætter spot på Danmarkshistoriens lånte fjer.
Live i din egen stue
Hver eftermiddag og aften i uge 47 – fra mandag den 18. til torsdag den 22. november, er du inviteret på date med historien, hjemme i din egen stue:
Klik, læn dig tilbage i sofaen, og lad historikere og formidlere fra landets museer åbne historien og historierne – ’Live i stuen’ – i ni gratis livestreams, der hver især varer under en time.
Find oversigten over alle “Live i stuen”-arrangementerne.
Historielørdag i Brønderslev
Festivalen kulminerer lørdag den 23. november kl. 11-15 på Brønderslev Bibliotek med hele tre arrangementer; med blandt andet historiker og tidligere chefredaktør Bo Lidegaard, musiker og debattør Isam B., historiker og forfatter Kåre Johannesen og forsker og ph.d. Kasper Holdgaard Andersen fra Moesgaard Museum.
Samtalerne streames live fra Gentofte Bibliotek, og kan kun ses på Brønderslev Bibliotek. Her er der også mulighed for at bestille frokost og høre bibliotekets egen formidler Hans Wendelboe Bøcher fortælle historien om ”Familien Klitgaard & Co. – ikke et ord om Mikael!”, der – som titlen indikerer – ikke handler om Brønderslevs borgmester, men om familien Klitgaard fra Blokhus og Hals, der både rummer en succesfuld hvalfanger, en blind operasanger, en overset Hollywoodspiller og en for længst død lokalhistoriker med særlig hang til Brønderslev.
Lørdagens arrangementer er alle gratis – på nær frokosten, men kræver tilmelding.