Den 26. november kl. 18 kan du komme med til en særlig middag på RARTSTED i Løkken. I samarbejde med biavlerne Ole Mikkelsen og Kirsti Braaten fra Biavlerforeningen Vendsyssel lader RARTSTED sig inspirere til at bruge honning som smagsgiver i både appetizer og efterfølgende to retter.
”De fleste af os tænker nok mest på at glasere en and eller som marinade til kød, når honning tænkes ind i forskellige retter, men i mange køkkener bruges forskellige slags honning som smagsgiver i samspil med krydderier, syre og salte smage og brugt på den måde kan en smule honning gøre noget rigtig godt ved retternes samlede smag” – siger Thomas Kurek, som står for køkkenet på RARTSTED.
”Vi har taget udfordringen op og vil gerne vise, at de retter, man kan komponere med honning som én af ingredienserne ikke nødvendigvis er ultra søde i sig selv. Honning er en fantastisk lækker ingrediens, særligt når den får modspil fra andre smage i det salte køkken og når den er lokalt produceret, bliver man jo bare endnu mere glad for den i køkkenet” – siger Thomas Kurek.
Idéen til at afholde en middag med appetizer og to retter med inspiration fra honningens verden kom for nogle måneder siden fra biavler Ole Mikkelsen i Nørre Lyngby. 74-årige Ole Mikkelsen har været biavler i mere end 15 år. Det var Ole Mikkelsens datter, Anja, der for en del år siden foreslog, at de skulle have bier, men Ole fattede allerede som helt ung interesse for biavl, da han hjalp en nabo, som var biavler. I dag har både han og Anja bier.
”Min lille ejendom bliver drevet ud fra devisen Vild med Vilje og her er ikke blevet brugt sprøjtegift eller andet i den dur de seneste 20 år” – siger Ole Mikkelsen. Grunden, der omgiver Oles hus i Nørre Lyngby er gennem de seneste 10 år blevet tilplantet med forskellige bivenlige blomsterblandinger. Ole har været med i en arbejdsgruppe nedsat af Landbrug Nord, der indkaldte blandt andet ornitologer, jægere og biavlere med det formål at lave forsøgsmarker, hvor der blev sået blomsterblandinger. Forsøgene har ledt til sammensætning af nye og forbedrede blomsterblandinger – alt sammen med et ønske om at forbedre biodiversiteten og skabe optimale vilkår for både bier og vildt.
Nye biavlere
”I Biavlerforeningen Vendsyssel ser vi i dag en spirende interesse for biavl og der er heldigvis en tilgang af yngre biavlere til foreningen, hvor medlemmerne ellers mest har været ældre mænd. Gennem de seneste 10-15 år er der kommet mange nye til – både yngre mænd og kvinder” – siger Ole og tilføjer, at både fascinationen af bier og sammenholdet, fællesskabet og foreningslivet er med til at trække nye kræfter til biavlerforeninger rundt omkring i landet.
I Biavlerforeningen Vendsyssel mødes medlemmerne i skolebigården fra tidligt forår hver onsdag frem til efteråret. Nogle af de nye får undervisning i praktisk biavl og inden da har de typisk været på teoretisk kursus i biavlerforeningen, hvor de kan følge med gennem hele sæsonen og lære om opstart og senere om indvintring af bi familierne.
“Mange af de nytilkomne får en slags mentor, som de kan lære af og stille spørgsmål til. Vil man være biavler kan man starte med at undersøge, hvor der er en skolebigård i nærområdet og bare tage kontakt” – siger Ole Mikkelsen.
Arrangementet er åben for alle, hvad enten man bare gerne vil nyde en lækker middag eller også har en spirende interesse for biavl.
Tilmelding
Prisen for deltagelse i middagen hos RARTSTED er 370 kr. inklusive appetizer og 2- retters menu. Drikkevarer tilkøbes. Antal pladser er begrænset og du kan tilmelde dig ved at sende en mail med navn, telefonnummer og antal gæster til kontakt@rartsted.dk Du kan se aftenens menu på RARTSTEDs hjemmeside: www.rartsted.dk
Kilde: Rartsted