På Nordbovej i Hjørring er et nyopført botilbud med 12 plejeboliger for beboere med fysisk handicap eller senhjerneskade samt et serviceareal for Hjørring Kommune netop taget i brug. Særligt for projektet er, at beboere og Hjørring Kommune undervejs har været involveret i udviklingen af botilbuddet, som blandt andet er indrettet med atriumgård og store glaspartier fra Vindunor for at bringe naturen tættere på beboerne.
I udkanten af Hjørring på Nordbovej står et splinternyt botilbud, som er opført for boligselskabet Domea Hjørring til beboere med fysisk handicap og senhjerneskade, nu færdigt og er netop blevet taget i brug. Botilbuddet består af tolv plejeboliger og en servicebygning på et samlet areal på ca. 1.200 kvadratmeter.
Undervejs i udviklingen af botilbuddet har beboerne været inddraget for at sikre, at rammerne imødekommer deres ønsker og behov. Således har der blandt andet arkitektonisk været fokus på at skabe en forbindelse mellem bygningens indre og ydre omgivelser ved at bruge træmaterialer og lave en atriumgård med store glaspartier fra den lokale vinduesvirksomhed Vindunor.
– De store vinduespartier i atriumgården spiller en afgørende rolle i at bringe en masse naturligt lys ind i botilbuddet, og på samme tid er vinduerne med til at bringe naturen og omgivelserne tættere på beboerne. Det er især vigtigt for beboerne, der på grund af nedsat mobilitet ikke så nemt kan komme udenfor på egen hånd – og her kan vinduespartierne bidrage til at udviske grænsen mellem inde og ude, fortæller projektdirektør hos Vindunor, Jes Vejby.
Vindunor har leveret omkring 125 træ/alu-vinduer med 3-lags glas og smalle sprosser, der er designet til at optimere indfaldet af naturligt lys og skabe en behagelig atmosfære, og derudover bidrager vinduerne positivt til indeklimaet ved at have en god isoleringsevne.
Et atypisk byggeri
Ses byggeriet i fugleperspektiv, bliver det tydeligt, hvorfor botilbuddet er navngivet Trianglen. Den ene side af bygningen er buet, og netop dette har gjort opgaven helt særlig for Byggefirmaet Staun, som har fagentreprisen på alt tømrer- og snedkerarbejde.
– Vi har virkelig måttet tage alle vores kreative og analytiske evner i brug til dette ekstraordinære byggeri, hvor bygningens atypiske form og specielle taghældning har krævet meget omhu og omtanke i monteringen for at få alt til at passe sammen. Samlet set har det været en udfordrende og sjov opgave, der har stillet helt særlige krav til os og vores samarbejdspartnere, forklarer entrepriseleder hos Byggefirmaet Staun, Niclas Staun.
Som følge af den vidtstrakte brug af træ og store vinduespartier har tømrerentreprisen været vidtgående i projektet, og det har ikke desto mindre gjort det endnu vigtigere at have en tæt dialog og effektivt samarbejde med blandt andet vinduesleverandøren.
– Det er vores første samarbejde med Vindunor, hvilket har været en gennemgående positiv oplevelse. Den gode dialog var afgørende for vores beslutning om at vælge dem som leverandør, og deres efterfølgende service har kun bekræftet, at vi traf det rigtige valg, fortæller Niclas Staun.