Hos Nordjyske Bank ser man nu for alvor en stigende optimisme vokse frem blandt nordjyderne. Beskæftigelsen er fortsat høj, reallønnen er stigende, og inflationen er lav. Samtidig har Nationalbanken nu for tredje gang sænket renten, og det har blandt andet resulteret i en stigende interesse for at købe bolig i alle 11 nordjyske kommuner.
3. kvartals regnskab for Nordjyske Bank viser, at det fortsat går godt med nordjysk økonomi. Banken har nu i 11 kvartaler i træk undgået udgifter til tab på udlån, og dermed er nordjyderne og de nordjyske virksomheder kommet langt bedre gennem perioden med stigende renter end forventet.
Nu er inflationen kommet under kontrol, og både Den Amerikanske Centralbank, Den Europæiske Centralbank og Nationalbanken er begyndt at sænke renten. Det giver grobund for fornyet optimisme, og det ses allerede afspejlet i nordjydernes lyst til at købe bolig:
– Nye tal fra Finans Danmark viser, at der er en markant øget interesse for at købe ejerbolig i Nordjylland. Alle 11 nordjyske kommuner går frem, og faktisk ligger Rebild Kommune på en femteplads på landsplan over de kommuner, der har optaget flest nye lån til køb af ejerbolig de sidste 12 måneder, siger bankdirektør Claus Andersen fra Nordjyske Bank og fortsætter:
– Den samme tendens mærker vi i Nordjyske Bank. Det gælder eksempelvis øget låntagning til bolig og det gælder større pensionsindbetalinger, og det er alt sammen tegn på, at nordjyderne ser mere positivt på deres økonomiske situation i fremtiden. Generelt tror jeg, at det skyldes en bevidsthed om, at renten har toppet for denne gang, og nu er på vej ned. Dermed begynder vi også at ånde lettet op i banken. Vi kan konstatere, at de historisk hurtigt stigende renter ikke for alvor har slået benene væk under nordjydernes økonomi, og det er selvsagt meget positivt.
Også boligpriserne i Nordjylland stiger viser de nyeste tal fra Boligsiden. Prisen på ejerlejligheder er steget 10% de seneste 12 måneder, mens prisen på enfamilieshuses er steget med 6%. Dermed nærmer priserne sig den foreløbige top fra foråret 2022, hvor renterne endnu ikke var begyndt at stige.
Claus Andersen understreger dog, at den spirende optimisme ikke har ramt alle endnu, og at der er nordjyske virksomheder, der fortsat kæmper med lavere efterspørgsel og stigende omkostninger. Det gælder særligt inden for byggeri og industri, som er to store erhvervssektorer i Nordjylland, men også virksomheder, der lever af at eksportere:
– Nogle af de nordjyske virksomheder, der lever af at eksportere, mærker, at aktivitetsniveauet i landene omkring os er forholdsvis lavt. Det gælder først og fremmest Tyskland, men det gælder også England og Sverige, som er nogle af de lande, vi eksporterer flest varer og tjenesteydelser til. Derfor har vi i 3. kvartal øget vores ledelsesmæssige skøn til størrelsen af den reservedunk, der skal modstå eventuelle fremtidige tab på udlån fra 952 mio. kr. til 1.002 mio. kr., fortsætter han.
Det betyder dog ikke, at banken ser pessimistisk på fremtiden. Bankens basisresultat for årets første ni måneder slog ifølge regnskabet for 3. kvartal den hidtidige rekord og landede på 2.306 mio. kr. mod 2.077 mio. kr. året før. Resultat efter skat blev på 1.770 mio. kr. mod 1.541 mio. kr. året før, og det er det bedste 3. kvartalsresultat i bankens historie:
– Tallene taler sit tydelige sprog, og vi er da også godt tilfredse med udviklingen. Vi har i år haft en kundetilgang og vækst i udlån på ikke mindre end 9%, i indlån på 4% og i depotmidler på 14%, mens omkostningerne bl.a. til nyansættelser og kunderettede it-løsninger er steget med 8%. Det er også medvirkende til, at vores forventninger til hele 2024 nu præciseres til toppen af det opjusterede interval på 2.000-2.350 mio. kr., slutter Claus Andersen.