Julefrokostbordet er forbundet med hyggelige traditioner, men i år er det dyrere end sædvanligt at købe ind til julen. For at holde på traditionerne og den gode smag af jul, giver Aalborg Akvavit og Nordjyllands egen naturvejleder Nanna Nørholm Henriksen dig sanke-alternativer til julefrokosten. Den nordjyske natur byder på en masse spændende råvarer og pynt, og data viser, at 24 procent af beboerne i det nordjyske sanker ind i mellem.
Med decembers kolde vinterluft kommer duften af julemad og familiehyggen, som vi varmer os på. Måske varmer vi os også på gåture, der giver plads til julens mange måltider samt en velfortjent pause fra den travlhed, vi også kan opleve i juleræset. At tage ud i naturen kan nemlig dæmpe stress, være socialt og inspirere fund til den måned, vi har tradition for både meget mad og meget hygge. Og er man ude i naturen, kan man samtidig gøre skønne fund til sit julebord.
Sank til dit julebord
Tidligere på efteråret udkom sankeinspirationsbogen Smag for det enkle, som Aalborg Akvavit udviklede sammen med opskriftudviklere, skovfogeder, naturvejledere og sankeeksperter fra alle landets regioner.
Her medvirkede Nordjyllands egen sankeentusiast Nanna Nørholm Henriksen, med tip til naturopdagelser i det nordjyske vestkystområde omkring Tversted. Nanna kan følges på den populære Instagram Udkansk. Man kan finde inspiration fra naturen hver dag ifølge Nanna, der fortæller, at hun lægger mærke til årstiderne på en anden måde, når hun sanker og lærer meget om sit eget område, planternes cyklus, og hvor blomster og buske er – for man har set dem blomstre året før og fornemmet landskabets udvikling: hov, nu er der brombær, og her er der pludselig Martsviol.
Juletraditioner og juleakvavit
Den gode mad og de hyggelige traditioner er mangfoldige og varierer mellem familier og regioner. Men ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov for Aalborg Akvavit, svarer 86 pct. af nordjyderne, at særligt én ting går igen, når der dækkes op til julefrokost, nemlig snaps.
Til julefrokosten spiser vi meget fedt og sukker, og snapsens alkohol renser munden for dette. Alkoholen frigør vores smagsløg, så vi bedre kan fornemme de enkelte smage på julebordet. Men der er særligt én snaps, der går ekstra godt til den fede julemad, spørger man smagsekspert Lars Kragelund., som selv er vokset op i den nordjyske natur omkring Vendsyssel. Det er Aalborgs Jule Akvavit, der vandt prisen som verdens bedste spiritus i 2016 til International Spirits Challenge, der af mange beskrives som verdensmesterskabet i spiritus:
”Aalborg Jule Akvavits krydderiblanding af kommen, dildfrø og koriander går godt til julebordets syltede elementer, såsom de marinerede sild, surt til frikadellerne eller rødkålen til flæskestegen. Eddikelagens syre spiller sammen med akvavitten, der er karakteriseret af sødme. Marinaden og akvavittens krydderier er et perfekt match, og så skærer alkoholen fra akvavitten gennem fedmen i flæskestegen, frikadeller og fisk,” fortæller Lars Kragelund.
Selvom julefrokostbordet kan synes som et overflødighedshorn af ting og mad, der er svære at finde råd til i denne tid, så er der råd at hente i naturen. I disse kolde sparetider, er det vigtigt at holde varmen på andre måder, og julehyggen behøver ikke koste ’en bondegård’. Du kan nemlig finde ingredienser til julemaden og julebordet i naturen og samtidigt få ro fra juletravlhed og dejlige oplevelser med oven i hatten.
Giv glæden ved det enkle
Den ædle og oldgamle sankekunst er ved at blomstre op blandt danskerne. En analyse viser, at 24 procent af nordjyderne er på sanketur i det nordjyske én eller flere gang årligt. Men det kan være svært at komme i gang med at sanke, hvis man er ny i faget.
Derfor udgav Aalborg Akvavit for nylig sankeinspirationsbogen Smag for det enkle, med målet om at gøre flere nysgerrige på at kombinere den danske natur, danske råvarer, traditioner og enkeltheden. Det vrimler nemlig med velkendte smage i den danske natur, der kan erstatte indkøb til julefrokosten. Sanketurene kan samtidigt gøre os en naturlig oplevelse rigere, og lade julefreden dale over denne travle tid.
Sankeinspirationsbogen er relevant hele året og kombinerer dejlig mad med tips til sankning og danske traditioner. Bogen er udkommet i et begrænset oplæg på 200 bøger, og kan købes for 195,- via www.smagfordetenkle.com.
Nordjydernes sanke- og juletraditioner
Sådan nyder vi snaps i region Nordjylland ( YouGov undersøgelse om danskernes snapse- og sankevaner på vegne af Aalborg Akvavit, gennemført fra 16. – 21. mats 2022 med +1000 deltagere.):
- 86 % svarer, at de kan finde på at drikke snaps til julefrokosten.
- 47 % svarer, at Aalborg Taffel/Rød Aalborg er lig med jul.
- 76 % drikker sandsynligvis snaps til jul.
- 88 % mener, at det er meget sandsynligt at der kommer snaps på bordet til de kommende julefrokoster.
- 76 % spiser altid mad, når de nyder en snaps.
Så ofte sanker vi i det nordjyske:
- 3 % sanker hver måned.
- 2 % sanker hver anden måned.
- 19 % sanker 1-4 gange om året.
- 23 % sanker sjældnere end ovenstående.
- 47 % sanker aldrig.
Og når vi sanker, er det fordi:
- 42 % sanker mad i naturen, fordi det er hyggeligt.
- 37 % sanker mad i naturen, fordi det er gratis.
- 30 % sanker mad i naturen, fordi det er en direkte adgang til naturens egne råvarer.
- 24 % sanker, fordi det er en bæredygtig måde at bruge og spise mad.
Kilde: Essencius