Det er ikke kun landmænd med kvæg, som har interesse i dyrenes mælkeproduktion. Det gælder også i farestalden hos grisene, hvor det er vigtigt at have fokus på råmælkens gode egenskaber. Det var et af flere aktuelle emner, som godt 60 landmænd og deres ansatte fik mere viden om, da LandboNord inviterede til ”Ny Viden i Farestalden – styrk dine dyr og resultater”.
Søernes råmælk er en af de vigtige ingredienser, hvis man vil producere nogle robuste grise. Det ved de fleste griseproducenter, men de færreste ved, hvor stor en betydning råmælken egentlig spiller. Derfor var råmælksforsyningen fra so til pattegris et af dagens vigtige emner til LandboNords arrangement ”Ny Viden i Farestalden – styrk dine dyr og resultater”.
– Mange pattegrise kommer hurtigt bagud på point, hvis de ikke har fået den rette mængde
råmælk fra soen. Det kan skyldes flere ting, men som oftest ser vi, at løsningen på
problemet kræver en kombination af generel faglig viden og besætningskendskab. Derfor
opfordrer vi til, at der bliver gået systematisk til værks, når råmælksforsyningen skal sikres, siger svinerådgiver i LandboNord Inga Riber.
Mindre plejekrævende dyr
Sammen med medicinalvirksomheden HIPRA har LandboNord sat fokus på råmælkens betydning for pattegrisenes robusthed og overlevelse. Her har antistoffer i råmælken en afgørende betydning.
– I en travl hverdag kan det være svært at vide, hvor man skal prioritere. Vores analyse viser, at det betaler sig at prioritere råmælken, da det giver nogle mere robuste dyr.
Robustheden betyder, at de fremadrettet ikke bliver så plejekrævende, som de dyr, der
ikke har fået tilstrækkeligt med råmælk, siger Inga Riber.
På mødet var der flere tips til optimering af management i farestalden og observation af dyrenes generelle sundhedstilstand.
– Det er vigtigt at gå ind i det her arbejde med et åbent sind. I soholdet er der mange
faktorer, der skal spille sammen, og hvis man bruger tiden et forkert sted, kan man blive
blind for andre og bedre løsningsmodeller. Derfor kan tidlig rådgivning spare mange spildte
arbejdstimer i farestalden, siger Inga Riber.
Kilde: LandboNord