Juleaftens dessertklassiker sidder godt fast på tronen. 84 pct. af danskerne forventer, at der bliver serveret risalamande juleaften, og alene i december søger 250.000 danskere efter opskriften hos Karolines Køkken.
Lige så sikkert som at juleaften falder den 24. december, lige så sikkert er det, at der den aften bliver serveret risalamande til dessert i langt de fleste danske hjem. En undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer viser, at på spørgsmålet ’Hvilken type mad, forventer du, vil stå på bordet juleaften’ svarer 84 pct. af de adspurgte ’risalamande’. Dermed overgås den klassiske juledessert kun af ’brun sovs’ (87 pct.) og ’brunede kartofler’ (85 pct.).
Hos Karolines Køkken kan leder gennem de seneste 28 år, Tove Færch, nikke genkendende til dessertens popularitet. Ifølge tal fra Karolines Køkken slutter 9 ud af 10 danskere juleaftens festmåltid af med risalamande, og opskriften er blandt de absolut mest søgte i december måned.
Helt tilbage i 1980 var opskriften på risalamande med i det husstandsomdelte hæfter med titlen Karolines Køkken. Mens det ikke vides, hvor mange der fortsat bruger opskriften fra hæftet, er det til gengæld registreret, at næsten 250.000 danskere søgte på ’risalamande’ i Karolines Køkkens opskriftdatabase i december måned sidste år.
”Opskriften er den samme i dag som i 1980, den skal der ikke røres ved,” fastslår Tove Færch.
Ikke alle elsker desserten
En anden og noget overraskende konklusion fra Karolines Køkkens undersøgelse er, at hver 10. dansker slet ikke kan lide risalamande, selvom de spiser det. De gør det udelukkende, fordi det er en tradition.
”Risalamande er jo den helt store juleklassiker i Danmark. Men det er da en skam, at der hvert år sidder nogle danskere og tvinger risalamanden i sig, selvom de ikke kan lide det,” lyder det fra Tove Færch.
Hun gætter på, at nogle spiser desserten for at være med i kampen om mandelgaven.
”Men jeg tror også, det skyldes, at vi ikke vil ødelægge den gode stemning og derfor ikke tør sige nej tak eller udfordre traditionerne med en ny dessert.”
18 alternative versioner
Tove Færch vil derfor gerne prøve at rokke lidt ved danskernes vaner, og i Karolines Køkken arbejdes der hvert år med andre versioner af klassikeren, så der også er alternativer, hvis man skal have julemiddag flere gange.
Søger man på ’risalamande’ på Karolines Køkkens hjemmeside, dukker der ikke færre end 19 opskrifter frem. Ud over klassikeren er der nytolkninger som ’cheesecake a la risalamande’, ’risalamande med havtornsirup, æbler og valnøddekrokant’, en laktosefri variant og ’skyr-alamande’.
”Vi kan godt være mere modige i juletiden uden at ændre fuldstændig på traditionerne, så i år har vi udviklet en opskrift på juleis, der både indeholder mandler, marcipan og kirsebærsauce. På den måde bliver de gæster, der ikke bryder sig om risalamande, også tilgodeset,” siger Tove Færch.
Hun er selv vokset op uden risalamande juleaften.
”Min mor brød sig ikke om mælk i desserter, så i stedet fik vi rismousse. Måske er det derfor, jeg ikke er så vild med risalamande. Jeg vil meget hellere have ’Perlebyg i nøddeskum’. Det smager sindssygt godt,” siger lederen af Karolines Køkken med et smil.
Kilde: Mejeriforeningen