HTX-elever fra Hjørring tester egne produkter hos Nygårdsminde Vingård og Sønderhaven Gårdmejeri.
Gymnasieeleverne fra 3.g ved HTX Hjørring besøgte mandag d. 29.11 Nygårdsminde Vingård og Sønderhaven Gårdmejeri og det har mange gjort før dem. Men denne gang havde gæsterne egenproducerede varer med, som de havde lavet i undervisningen i faget ’Proces, levnedsmiddel og sundhed’. Værterne på de to steder blev mildt sagt lidt overraskede, men var også synligt imponerede over elevernes resultater, da de skulle prøvesmage dem.
Fra chokolade til skyris
Hos Sønderhaven Gårdmejeri tog mejerist Kris Jensen og pakkemedarbejder Grethe Nielsen imod eleverne og gav dem en rundvisning i det anerkendte mejeri. De fik en indføring i, hvordan man arbejder professionelt med mælkeprodukterne – noget eleverne på forhånd havde sat sig ind i. Til sidst skulle Kris og Grethe smage på elevernes kreationer, som var mange og meget forskellige: Vegansk og lactosefri yoghurtis, eget smør og kærnemælk til æbleskiver, hvidløgsflutes med eget kryddersmør, chokolade helt fra bunden, frozen skyris og yoghurt med chokolade og banan. ’Fremragende’ udbrød Grethe mange gange og de to blev enige om, at det hjemmelavede kryddersmør var det bedste elev-produkt.
Mjød og vin
Efter en kort køretur landede eleverne hos Jan Lunde på Nygårdsminde Vingård. Jan holdt sig ikke tilbage og introducerede sig selv som ’Kongen af rosévin i Danmark.´ Eleverne fik historien om vingården og hvordan Jan producerer hans forskellige vine. De fik smagt på hvidvin og rosé fra 2018 og tog godt imod de gyldne dråber som blev serveret. Og så var det Jans tur til at smage på elevernes vin og mjød. Vinen var lavet på italienske druer fra supermarkedet og Jans kommentar var et høfligt (og nordjysk) – ’den er ikke helt dum.’ Elevernes mjød var lavet på honning og hyldeblomst og den var lidt for meget til den søde side, synes Jan. Eleverne var glade for Jans feedback og de diskuterede ivrigt forskellige måder at lave vin og mjød på.
Mikroorganismer på arbejde
HTX-klassen fra HTX Hjørring var afsted med faget ’Proces, levnedsmiddel og sundhed,’ som er et såkaldt teknikfag, der er noget unikt for HTX. Det er et praktisk anlagt fag som man har i 3.g og hvor man arbejder i værksteder eller laboratorier med at udvikle produkter. Efterårsforløbet havde temaet ’Mikroorganismer på arbejde’ og eleverne har derfor udviklet vin, mejeriprodukter og diverse andre levnedsmidler. Alt sammen med udgangspunkt i mikroorganismer som fx gær eller mælkesyrebakterier. Eleverne er glade for teknikfaget da 3.g er travl og hektisk med mange lektier, og det derfor er rart at lave noget mere praktisk. Som fx at tage til vin- og ostesmagning i Brønderslev.
Kilde: EUC Nord