Joshua Bell er en stjerne på den internationale violinhimmel og udover sit virke som solist på alverdens scener har han siden 2011 stået i spidsen for det Londonbaserede kammerensemble Academy of St Martin in the Fields. Det er et samarbejde, der til stadighed tryllebinder publikum verden over – nu får det nordjyske publikum muligheden, når Bell og orkestret gæster Aalborg med to værker af Schumann og Paganinis Violinkoncert.
Joshua Bell har spillet violin, siden han var fire, og allerede som 14-årig debuterede han med Philadelphia Orchestra dirigeret af Riccardo Muti. 17 år gammel stod han første gang på scenen i Carnegie Hall, og året efter underskrev han sin første pladekontrakt med legendariske London Decca. Samme år modtog han Avery Fisher Career Grant.
Den amerikanske violinist Joshua Bell har i mere end fire årtier tryllebundet publikum over hele verden – både som solist med store orkestre og dirigenter og som kammermusiker. Listen af indspilninger – herunder også en del filmmusik – er imponerende, og det samme er listen over priser, han er blevet tildelt. Siden 2011 har Joshua Bell været musikchef for et af verdens førende kammerensembler, det London- baserede Academy of St Martin in the Fields, som han også gæster Aalborg med. Ved koncerten her er Bell både solist og dirigent.
Academy of St Martin in the Fields
Academy of St Martin in the Fields blev stiftet i 1958 af dirigenten Neville Marriner, som samlede en gruppe af Londons bedste musikere. Orkestret gav sin første koncert i kirken St Martin in the Fields ved Trafalgar Square – deraf navnet. Ved sin afgang i 2011 blev Marriner udnævnt til akademiformand på livstid.
Derefter tog Joshua Bell over, og han er således kun orkestrets anden kunstneriske chef. Stor var glæden hos både musikere og Bell, da man i 2019 i forbindelse med orkestrets 60-års jubilæum kunne fortælle, at man forlængede kontrakten med ham frem til 2023. Joshua Bell kalder orkestret sin musikalske familie, og
samarbejdet mellem ham og Academy of St Martin in the Fields er vidt anerkendt som en stor kunstnerisk succes. Dagbladet The Scotsman beskrev i 2018 samarbejdet således:
»Bell har opnået noget helt specielt, siden han blev orkestrets musikchef i 2011. Der er stadig den kendte finish og finesse, den sikre aristokratiske blødhed. Men under Bell har de også fået et bemærkelsesværdigt fokus, og der er en ætsende klarhed i deres spil: enhver bevægelse har retning og mening. Og det er en fornøjelse at opleve et ensemble, hvor samtlige musikere virker så engagerede«.
Joshua Bell spiller på en 1713 Gibson ex-Huberman Stradivarius violin. Bonusinfo om violinen herunder Violinen er 300 år gammel, den er blevet stjålet to gange – og sågar malet over med sort skosværte, men når violinisten Joshua Bell går på scenen i Musikkens Hus på fredag, er hans Stradivarius fra 1713 igen i fin stand – og så har den en helt ekstraordinær historie, der har givet den en ganske særlig plads i Joshua Bells hjerte.
”Denne violin er så speciel på så mange måder. Det er overvældende at tænke på, hvor mange fantastiske mennesker, der har spillet på den – og lyttet til den. Når jeg optræder i Israel med Israel Philharmonic Orchestra, bliver jeg altid meget bevæget ved tanken om, hvor mange både i orkestret og blandt publikum, der er direkte efterkommere af de musikere, som violinens tidligere ejer Huberman reddede fra Holocaust – med penge han rejste ved at spille koncerter med netop den violin, som jeg nu spiller på hver dag”, siger Joshua Bell.
Joshua Bells violin er en Stradivarius fra 1713 med tilnavnet Gibson ex-Huberman – opkaldt efter to tidligere ejere. En af disse, Bronislaw Huberman, var en jødisk-polsk violinist, der levede fra 1882 til 1947.
Han havde en drøm om at etablere et orkester i Palæstina, og for at rejse penge til projektet indledte han en større koncertturné med sin violin og indsamlede penge nok til at holde optagelsesprøver og ansætte 60 dygtige musikere fra hele Europa. Med professionelle ansættelseskontrakter i hånden fik de helt exceptionelt – sammen med deres familier – udrejsetilladelse fra Hitlers Tyskland og andre europæiske lande i 1930’erne.
Under én af de sidste koncerter på velgørenhedsturnéen blev violinen stjålet, og en knust Huberman så aldrig sin Stradivarius igen. Men hans drøm om et nyt Palæstina orkester blev opfyldt, og i 1936 spillede det sin første koncert med ingen ringere end Arturo Toscanini på dirigentpodiet.
Program
Robert Schumann Uddrag af Carnaval, op. 9 – instrumenteret af Maurice Ravel
Niccolò Paganini Koncert nr. 1 for violin og orkester i D-dur, op. 6
Pause
Robert Schumann Symfoni nr. 2 i C-dur, op. 61
Medvirkende
Joshua Bell, dirigent og violin
Academy of St Martin in the Fields
Arrangør
Musikkens Hus
Hvor: Koncertsalen i Musikkens Hus, Aalborg
Hvornår: Fredag 20. januar 2023 kl. 19.30
Kilde: Musikkens Hus