Vidensbanken Bedre måltider til ældre holder webinar den 24. november, om klimavenlig og ernæringsrigtig ældremad.
Klima, bæredygtighed, økologi og grøn omstilling er på dagsordenen i langt de fleste af landets kommuner, og det viser sig ved, at mange af landets offentlige køkkener er blevet grønnere. Det gælder dog ikke altid for maden i kommunernes plejecentre eller i madservice. Nogen kommuner går med vilje uden om ældremaden på grund af de særlige hensyn, der er til ernæring, og særligt protein og energi, i maden til de svækkede ældre, mens andre kommuner mener, at ældremaden også skal bidrage til det samlede klimaregnskab.
Derfor sætter Sundhedsstyrelsen fokus på, hvordan vi sikrer, at de klimavenlige eller grønnere måltider kan gå hånd i hånd med svækkede ældres ernæringsmæssige behov for protein og energi på et webinar den 24. november.
“Vi oplever, at klima og den grønne omstilling er en dagsorden, der helt naturligt optager mange af dem, der dagligt producerer mad i ældreplejen. Men vi hører også, at der er stor usikkerhed om, hvordan klimadagsordnen kan gå hånd i hånd med fokus på den rette ernæring med protein og energi til de mange ældre i ældreplejen, der for eksempel er småtspisende”, siger sektionsleder Helle Stentoft Dalum.
På webinaret kan du få genopfrisket anbefalingerne til ernæring til svækkede ældre, og blive klogere på de erfaringer forskellige danske kommuner allerede har gjort med at kombinere klimavenlige måltider med anbefalingerne for mad til svækkede ældre. Hvad er lykkedes særligt godt? Og hvad er særligt udfordrende? Du vil også få helt konkrete tips og råd til, hvordan du kan reducere ældremadens CO2 aftryk.
“På webinaret kan du både få teoretisk viden og praktiske erfaringer, men vi kommer også ind på, at det er nødvendigt at have fokus på helheden, hvis klimavenlig ældremad skal blive en succes. Skal vi lykkes både med klima og med ernæring er det vigtigt, at vi tænker hele vejen igennem fra klimavenlighed til ernæring til mad, som smager så dejligt, at de ældre får spist maden ved måltiderne”, slutter Helle Stentoft Dalum.
Webinaret henvender sig særligt til dig, der producerer mad til ældre på plejecenter, i centralkøkken eller i madservice eller i hospitalskøkkener. Det er også relevant for dig, der er bindeled mellem køkkenet og de spisende, hvad enten maden spises på plejehjem eller i borgerens eget hjem, eller hvis du har ansvar for måltiderne for eksempel på et plejehjem. Endelig er det også relevant, hvis du er konsulent i den kommunale forvaltning eller rådgiver køkkener i landets kommuner om klimavenlig ældremad og grøn omstilling.
Webinaret afholdes den 24. november kl. 12.30 -15.00.
Kilde: Sundhedsstyrelsen