Claus Meyer har netop afholdt fem foredrag for lærere i madkundskab landet over. De skal nemlig klæde deres elever på til at lære forældrene, hvordan man laver bæredygtig mad og bekæmper madspild.
Flere end 1100 skoler har taget imod over 182.000 gratis bøger om bæredygtig madkundskab fra Spar Nord Fonden, og for nyligt blev projektet suppleret med fem regionale arrangementer, hvor den gastronomiske iværksætter Claus Meyer ville gøre landets madkundskabslærere klogere på, hvordan de hjælper de nye generationer til at etablere bæredygtige madvaner – også for deres forældre.
Ifølge den erfarne kok og iværksætter er det første gang i historien, at det er børnene, der skal være læremestre for forældrene, og det skal madkundskabslærere være med til at støtte dem i.
– Ikke alle små mennesker vokser op i en familie, hvor mor og far har ressourcerne til at videregive, hvordan man laver velsmagende mad og handler ansvarsfuldt. Her er det jo fantastisk, at vi i Danmark har faget madkundskab og tusinder af lærere, som går på arbejde for vores børn og lærer dem alt, hvad de ved, siger Claus Meyer.
Kogebogen skal med hjem
Fra skoleåret 2020-21 er madkundskab igen blevet et prøve- og eksamensfag, og på de mange skoler er eleverne allerede godt i gang med at lære om bæredygtig madlavning via undervisningsmaterialet Verdensmål & Madkundskab, som er skabt i et samarbejde mellem Danmarks Lærerforening, forfatter Helle Brønnum Carlsen, Foreningen for Madkundskab og Spar Nord Fonden, der har finansieret projektet med knap syv millioner kroner.
Materialet er ikke bare skolebøger, men indeholder også kogebogen ’Bæredygtighed i praksis’, som børnene får med hjem, og det er en vigtig del af idéen, forklarer Elisabeth Rosenbeck Viksnins, der leder projektet hos Spar Nord Fonden:
– Det er vigtigt og herligt at tilberede retter uden kød sammen med klassen. Men for rigtigt at tænke bæredygtighed – også ind i køkkenet derhjemme – betyder det noget, at børnene får tips og opskrifter med hjem, så de har nemme eksempler på lækker mad lavet af råvarer, som undgår at blive til madspild, siger Elisabeth Rosenbeck Viksnins.
Meget er sket siden Meyers barndom
Claus Meyer har beskæftiget sig med maddannelse i mere end 25 år – både gennem Meyers Madhus, flere bogudgivelser og en aktivistisk indsats. I foredragene vil han tage tilhørerne med på rejsen helt fra sit eget barndomskøkken fyldt med kød og stegemargarine til nutidens klimabevidste grønne køkken, som børnene skal tage deres forældre med ind i.
Kilde: Epicent Public Relations