Påskefrokosterne står for døren og mange vælger at slutte måltidet af med et udvalg af oste. Få tips til drikkevarer, servering og tilbehør til påskens ostebord, og få historien om, hvorfor der først begyndte at komme ost på påskebordet i 1960’erne.
Dagene op til påske er nogle af årets travleste i landets ostebutikker, for når familien samles til påskefrokost, så skal der ost på bordet.
Har man lyst til at gøre mere ud af osteanretningen end den traditionelle klase vindruer og nogle skiver rød peber, så er der masser af inspiration at hente i magasinet Ostekultur, der udgives af Mejeriforeningens kampagne Ost & ko. I to påskeudgaver af magasinet kan man læse om påskeostens historie, fire vineksperter giver deres bud på, hvad man skal drikke til osten, og der er masser af tips til anretning og tilbehør. Her har vi plukket lidt fra de to temaer.
Blandt andet siger gourmetkok Rasmus Bundgaard:
”Det perfekte tilbehør får ostene til at vokse. Det handler om balance i form af syre og sprødhed til de fede og bløde oste.”
En af Rasmus Bundgaards favoritter er syltede grønne tomater, ’hvor syre, sødme og den krydrede vanilje gør noget godt for især hvidskimmel- og rødkitoste’ fortæller han.
Vin: Hvid i stedet for rød
Valget af drikkevarer til osten er også et – spændende – kapitel for sig.
Ostekultur har bedt fire vineksperter om at komme med deres bud på, hvad man skal drikke til modne gule oste. Svarene lyder blandt andet på champagne, forskellige hvidvine og sherry, og ifølge en af de fire vineksperter, sommelier Henrik Levinsen, er det på tide at gøre op med myten om, at ost og rødvin hører sammen:
”Mange forbinder ost med rødvin, men rød er faktisk noget af det sidste jeg kigger på til ost.”
Rundt på smagspaletten
Men – ud over at ost bare smager godt – hvorfor er det så lige, at det er en god ide at slutte påskefrokosten af med ost? Det har madanmelder og lektor i madkundskab Helle Brønnum Carlsen en lidt mere teknisk forklaring på:
”Påskemåltidet indeholder meget syre, især fra sildene. Laks er salt og har noget fedme, ligesom æggene har – især hvis de serveres med mayonnaise. Osten giver lige det sidste for at komme hele vejen rundt på smagspaletten, primært umami. Samt en cremet konsistens, som ikke rigtigt fås i de andre elementer på bordet. Osten fuldender måltidet,” fortæller hun.
Ret ny tradition
Traditionen for at slutte påskemåltidet af med ost er ikke så gammel, som man måske kunne tro. Madhistoriker og museumsinspektør på det Det Grønne Museum, Bettina Buhl, fortæller, at osten så småt begyndte at snige sig ind på påskebordet i løbet af 60’erne.
”Hvis vi går godt 100 år tilbage i tiden, havde man ikke havde ost til påsken af den simple grund, at køerne først begyndte at give mælk efter kælvning senere på foråret. Vi skal hen til tiden efter industrialiseringen, før der var mælk nok til at producere ost året rundt,” fortæller hun.
Faktisk skal vi frem til 1990’erne, inden ostene fik en større rolle på påskebordet. Det skyldes ifølge Bettina Buhl, at danskerne for alvor begyndte at tage franskmændenes tradition for at slutte måltidet af med ost til sig.
Kilde: Mejeristyrelsen