Regeringen sætter en fornuftig retning i sit udspil til en sundhedsreform, der vil styrke tilbud tæt på borgerne. Vi har en fælles opgave med at sikre, at patienterne oplever høj kvalitet og sammenhæng mellem tilbuddene i det nære sundhedsvæsen og på sygehusene, siger Overlægeforeningens formand Susanne Wammen.
”Helt overordnet skal regeringen have ros for at præsentere et udspil til en sundsreform, som vil styrke kvaliteten i det nære sundhedsvæsen gennem tættere samarbejde med sygehusenes medarbejdere. Og ros for at pege på flere af vores største udfordringer som mangel på medarbejdere og it-systemer, der ikke taler sammen. Her skal vi finde de konkrete svar sammen, for de er forudsætningen for at sikre fremtidens patienter den kvalitet, de fortjener og forventer”.
Sådan siger Overlægeforeningens formand, Susanne Wammen, efter at regeringen i dag præsenterede sit udspil til en sundhedsreform.
Kvalitet og sammenhæng i fokus
Hun hæfter sig især ved regeringens ønske om at styrke det nære sundhedsvæsen via nationale kvalitetskrav, indsamling af data og nærhospitaler, der skal tilbyde lettere kontroller og behandlinger.
”Jeg deler ambitionen om at forebygge, at sygdom udvikler sig og kræver behandling på de specialiserede sygehuse. Det vil både gavne den patient, der kan få hjælpen tættere på, og den patient der har behov for hjælp på sygehusene. Det afgørende bliver at sikre kvaliteten i de tilbud, borgerne får, uanset hvor de får dem og at sikre sammenhæng mellem tilbuddene”, siger Susanne Wammen og fortsætter:
”Her har regeringen gode ambitioner om at skabe fælles digitale løsninger, ligesom der er flere gode forslag om nationale kvalitetskrav, patientansvarlige læger og at styrke kvalitet ved f.eks. at gøre speciallægens ekspertise tilgængelig for kolleger på nærhospitaler via videoløsninger. Her bidrager Overlægeforeningen gerne til at få de gode ideer helt i mål og omsat i hverdagen”.
Rette kompetencer til fremtidens sundhedsvæsen
Susanne Wammen har dog også et par bekymringer i forhold til regeringens udspil:
”Regeringen peger ganske rigtigt på, at vi mangler ansatte og fremhæver bl.a. praktiserende læger, sygeplejersker og SOSU’er. Og vi har vitterlig stor mangel på disse faggrupper. Men desværre mangler vi også andre faggrupper, ikke mindst speciallæger indenfor f.eks. psykiatri, lungesygdomme, ældresygdomme og andre specialer, hvor vi mangler de lægefaglige eksperter, der sikrer kvaliteten og udviklingen af behandlingen til patienterne. Så man er nødt til at se på ressourcebehovet på tværs af sundhedsvæsenet”, siger Susanne Wammen og fortsætter:
”Vi har allerede et presset sundhedsvæsen, og opgaverne vil kun vokse de kommende år. Jeg glæder mig til at høre mere om regeringens forslag om en kommission, der skal se på robusthed. Det afgørende er at finde løsninger, som både sikrer medarbejderne et sundt og sikkert arbejdsmiljø, og som samtidig sikrer hænder og hoveder nok til at løse opgaverne”.
Sidst, men ikke mindst, efterspørger Susanne Wammen en balanceret økonomi:
”Regeringen bryster sig af at have tilført flere ressourcer til sundhedsvæsenet. Desværre er det ikke afsat nok midler til at dække stigende udgifter til bl.a. nye behandlinger. Derfor bekymrer det mig, at der ikke er afsat flere midler i udspillet.”
Kilde: Overlægeforeningen