Møder du en overlæge på et hospital i dag, er chancen for at møde en kvinde næsten lige så stor som for at møde en mand, og de to vil tjene næsten det samme. Med andre ord har ligestillingen blandt de lægelige ledere på hospitalerne det godt. Det kommer både patienter og arbejdsmiljøet til gavn, mener Overlægeforeningens formand, Susanne Wammen.
Andelen af kvinder blandt overenskomstansatte overlæger er steget fra 40 procent i 2011 til 46 procent i 2021 og fra 25 til 42 procent blandt de ledende overlæger. Det gavner både patienter, kolleger og den enkelte, siger Overlægeforeningens formand Susanne Wammen:
”Tallene afspejler, at køn ikke afgør, hvem der får stillingen som overlæge eller ledende overlæge, men derimod faglighed, lyst og vilje. Det kommer alle til gavn: Patienterne har brug for alle dygtige overlæger uanset køn. Vi ved fra forskning, at mangfoldighed giver et bedre arbejdsmiljø. Og for den enkelte er det selvfølgelig vigtigt, at kønnet ikke er en hæmsko”.
Lille lønforskel
Susanne Wammen glæder sig over, at lønforskellen heller ikke er stor. I dag tjener kvindelige overenskomstansatte overlæger i gennemsnit 3,5 procent mindre end deres mandlige kolleger, mens kvindelige ledende overlæger tjener 2,7 procent mindre end mændene[1]. Til sammenligning tjener kvinder i Danmark ifølge Danmarks statistik generelt 11,1% mindre end mænd og kvindelige ledere tjener 14,7 % mindre.
”Selvfølgelig skal kvinder og mænd have lige løn for lige arbejde. I det perspektiv ærgrer det mig, at kvinderne stadig halter lidt efter mændene. Der er dog et par gode forklaringer på de gennemsnitlige lønforskelle. Blandt de overenskomstansatte overlæger vælger flere af vores mandlige kolleger for eksempel vagttunge specialer og får derfor udbetalt større vagttillæg, end kvinderne i gennemsnit får”, siger Susanne Wammen og fortsætter:
”I forhold til de ledende overlæger, er den væsentligste forklaring på lønforskellen, at der er dobbelt så mange mænd som kvinder blandt ledende overlæger med høj anciennitet – og at de mest erfarne tjener mest. Men ser vi alene på gruppen af ledende overlæger med en anciennitet på mere end 10 år, er der kun en lønforskel på en halv procent. Så jeg håber da, at forskellene udjævner sig endnu mere de kommende år, og Overlægeforeningen vil fortsat understøtte den udvikling, når vi rådgiver medlemmer om at få den bedst mulige løn uanset køn”.
Kilde: Overlægeforeningen