I Danmark nyder fuldkorn stor popularitet, hvilket bidrager til både en sundere livsstil og en mere bæredygtig fødevareproduktion. Det står klart, at fuldkorn ikke kun er sundt ifølge de nationale kostråd, men også spiller en nøglerolle i upcycling-processen, hvilket gør dem til en af de mest miljøvenlige fødevarevalg.
Historisk set var de næringsrige dele af kornet, som skallen og kimen, ofte overset. Men i nyere tid er fuldkornsprodukter blevet en fast bestanddel af det danske marked, hvilket optimerer brugen af naturlige ressourcer og minimerer affald.
Definitionen af upcycled fødevarer
Jessica Aschemann-Witzel, professor ved Aarhus Universitet, forklarer, at for at en fødevare kan betragtes som upcycled, skal den være fremstillet af materialer, der ellers ville være gået til spilde, samtidig med at den skal tilføre yderligere værdi, især i form af bæredygtighed og forbedrede sundhedsfordele.
Fra affald til næring
Gennem eksemplet med Valsemøllen A/S understreges fuldkorns betydning i omstillingen fra affald til værdifulde fødevarer. Ved at omdanne komponenter, der ellers ville være udeladt fra fødevareproduktionen, til fuldkornsmel, forstærker Valsemøllen konceptet om ansvarlig ressourceudnyttelse, der gavner både mennesker og planet.
En holistisk tilgang til fødevarer
Det er tydeligt, at fuldkorn belyser vejen mod en mere bæredygtig og sund fremtid. Ifølge ‘waste hierarchy’ pyramiden, repræsenterer fuldkorn en idealmodel for hvordan vi kan forhindre spild helt fra start. Fuldkornspartnerskabet, som er en sammenslutning af offentlige myndigheder, sundhedsorganisationer og industri, fremmer et øget forbrug af fuldkorn for at booste den almene sundhed.
De danske kostråd råder til at forbruge minimum 75 gram fuldkorn dagligt, hvilket kan opnås gennem almindelige måltider som rugbrød og havregryn. Ved at integrere fuldkorn i dagligdagen, støtter forbrugerne ikke blot miljøet, men træffer også valg til fordel for egen sundhed.