Ældre i Brønderslev og 23 andre kommuner oplever begrænset valgfrihed inden for plejetjenester sammenlignet med ældre i nabokommunerne, ifølge en nylig undersøgelse foretaget af arbejdsgiver- og brancheforeningen KA Pleje i samarbejde med SMVdanmark.
Serviceloven understreger vigtigheden af, at ældre skal have mulighed for at vælge mellem kommunale og private plejetjenester. Imidlertid viser undersøgelsen, at en fjerdedel af landets kommuner, herunder Brønderslev, og 23 andre, ikke har private plejeleverandører til rådighed. Dette begrænser de ældres reelle valgmuligheder og strider imod lovens intentioner.
René Nord Hansen, politisk chefkonsulent hos KA Pleje, betegner denne situation som et betydeligt problem og opfordrer politikerne til at prioritere ældres valgfrihed i det kommende lovforslag om ældrepleje. Han påpeger, at fraværet af valgfrihed i disse 24 kommuner bør vække bekymring og være en central faktor i udviklingen af ny lovgivning.
René Nord Hansen understreger også, at det ikke kun er et ansvar for politikerne på nationalt niveau, men også for byrådsmedlemmerne i hver enkelt kommune at styrke samarbejdet mellem det offentlige og private. Han mener, at forbedret samarbejde kan bidrage til at udvide valgmulighederne for ældre borgere.
Undersøgelsen afslører også, at timepriserne, som kommunerne betaler private leverandører, varierer betydeligt, hvilket kan påvirke valgmulighederne. René Nord Hansen opfordrer derfor byrådsmedlemmerne til at sikre retfærdige timepriser for at opretholde konkurrence og valgfrihed i plejetjenesterne. Han afviser også argumentet om geografiske udfordringer og opfordrer kommunerne til at dele best practices for at inspirere hinanden til at forbedre ældres valgmuligheder og plejeleverandørernes samarbejde. René Nord Hansen står til rådighed for yderligere kommentarer på telefonnummer 82 132 122.