Vinteren er ovre, solen titter frem, og havearbejdet kalder! Nogle elsker det, andre hader det. Uanset, hvad du føler, skal du passe på, når du energisk griber fat i haveredskaberne og frygtløst kravler op ad stigen. Forår og sommer er nemlig – ifølge Gartnernes Forsikring – højsæson for skader i haven. Især hvis du er mand, er der særlig god grund til at huske på det næste gang, du skal i haven. Læs hvorfor og få gode råd til, hvordan du undgår ulykker i haven.
Kun en tåbe frygter ikke haven!
Alligevel kommer over 8.000 danskere til skade hvert år, når de skifter fjernbetjeningen ud med hækkeklipperen og bytter den bekvemmelige sofa ud med den stejle stige i haven. Hækkeklipper og stiger er nemlig nogle af de haveredskaber, danskerne kommer mest til skade med, når de returnerer til haven efter en længere vinterpause.
Søndag er den dag på ugen, hvor der sker flest ulykker, og hvis du er mand, er der større risiko for, at du ender på hospitalet efter en tur i haven. Det viser statistikker fra Odense Universitets Hospital fra 2010 til 2022. Måske meget godt at have i baghovedet, inden du kaster dig ud i årets første besøg i haven.
”Mange af os glæder os til at komme ud i haven efter en lang vinter indenfor. Vores iver efter at fjerne grene, trimme træer, klippe buske og ordne blomsterbedet kan dog lynhurtigt føre til skader, hvis du ikke passer lidt på. Ryggen kan nemt blive overbelastet, hvis du går lidt for hårdt til den, eller du kan komme galt afsted, hvis du falder ned af stigen. Det er ulykker, som danskerne hvert år bliver offer for. Derfor er vores råd, at du skal tage den lidt med ro i starten og tænke dig ekstra godt om, når du i disse uger rykker ud i haven, så haven ikke bliver en fælde for ulykker, men et sted, hvor du kan koble af og hygge med familien,” lyder det fra Gitte Skipper, Kundeservicechef i Gartnernes Forsikring.
De farligste ting i haven
Det er ikke kun stiger og hækkeklippere, som udgør en trussel i haven. Ifølge statistikkerne ender danskerne også på hospitalet på grund af konfrontationer med grene, sten, fliser og torne – mens haveredskaber som plæneklippere, sakse og knive også er en trussel mod helbredet.
Skulle du være så uheldig, at du falder ned fra stigen og brækker benet, bliver nedlagt af en rive eller fældet af en hækkeklipper, kan din ulykkesforsikring hjælpe dig. En ulykkesforsikring kan f.eks. dække regningen til fysioterapi eller kiropraktor.
”Din ulykkesforsikring giver dig mulighed for at få erstatning, hvis du er ude for en ulykke i haven, som giver dig varige dig mén. I nogle tilfælde kan der også være mulighed for at få en erstatning her og nu, hvis du f.eks. brækker benet. Men du skal huske at anmelde skaden til dit forsikringsselskab med det samme, så de kan vurdere, om der er tale om en ’ulykke’ i forsikringsmæssig forstand. Jo før du anmelder ulykken til dit forsikringsselskab, jo bedre kan de sikre, at du får erstatning, hvis du er berettiget til det,” forklarer Gitte Skipper, Kundeservicechef i Gartnernes Forsikring.
5 gode råd:
Sådan undgår du ulykker i haven
Uanset, om du elsker at kravle rundt blandt blomsterne eller foretrækker at nyde haven fra en liggestol, så er det vigtigt, at du kender til havens fælder. Gartnernes Forsikring har samlet fem gode råd, du kan bruge, så du kan nyde din have i fulde drag.
Hold børn og havemaskiner væk fra hinanden
Børn og havemaskiner er et dårligt match. Sørg for, at det kun er de voksne, der har adgang til maskinerne. Hvis dine store børn vil hjælpe, f.eks. med at slå græs, så giv dem først en grundig instruktion i håndtering og sikkerhed. Mindre børn kan have masser af sjov med at så, plante og lue ukrudt uden at komme i nærheden af farlige redskaber.
Kom i arbejdstøjet – også fodtøjet
Tag passende arbejdstøj på i haven – især på fødderne. Brug lukkede og skridsikre sko. Klip-klappere og sandaler er ikke arbejdssko! Lange bukser og arbejdshandsker giver god beskyttelse mod diverse småskrammer. Beskyt også øjnene, når du f.eks. klipper hæk eller beskærer buske. Betjener du større maskiner, som f.eks. en motorsav, kræver det – udover erfaring – særligt sikkerhedsudstyr (sikkerhedsbukser, sikkerhedssko- og handsker samt hjelm, visir og høreværn).
Pas på ryggen
Læg ikke for hårdt ud og tænk over dine arbejdsstillinger – særligt ved tunge løft eller tunge redskaber. Start med de lette opgaver, så kroppen lige når at komme i gang, hold pauser og varier dit arbejde. Varm evt. din krop op, før du går i gang – og nøjes med en time eller to, hvis du stadig er i ”vinterform”.
Kast dig ikke ud i havearbejde, du ikke evner
Brug kun de haveredskaber, du er fortrolige med. Beskæring af trætoppe og træfældning eller håndtering af motorsav og andre større maskiner kræver professionelt sikringsudstyr og erfaring. Allier dig med en professionel, hvis du ikke har 100% styr på, hvad du laver.
Sikkerhed, når du arbejder i højden
Skal du arbejde i højden, så brug en egnet stige, og sørg for, at den står stabilt og ikke kan vælte eller skride. Skal du arbejde øverst på stigen, så hav en makker, der støtter stigen forneden. Sørg for, at elektriske maskiner, f.eks. hækklipper er sikrede, før du klatrer op, så der ikke er risiko for, at maskinen kan gå i gang, mens du klatrer.
Få flere god råd her: https://www.garfors.dk/nyhed/er-du-sikker-i-have
Kilde: Gartnernes Forsikring