Vinterens mørke gør det svært for bilister at se både mennesker og dyr, og lige nu er der rekordmange hunde, som kommer til skade i trafikken. Derfor skal man som hundeejer være ekstra opmærksom på de daglige gåture og huske at udstyre både sig selv og hunden med reflekser og lygter, lyder opfordringen fra en af landets største grupper af dyrehospitaler AniCura.
Årets kolde og mørke måneder er over os, og det betyder blandt andet, at hundeejernes daglige gåture ofte foregår før og efter, at solen er gået ned. Men mørkets frembrud kan gøre det vanskeligt for bilister og hundeejere at se hinanden, og derfor er vintermånederne også det tidspunkt på året, hvor der er flest hunde, som bliver påkørt. Det viser de nyeste tal for 2022 fra Dyrenes Vagtcentral, hvor hele 33 procent af henvendelserne om påkørte hunde finder sted fra november til januar. Men ifølge veterinærkoncernen AniCura kan flere af disse uheld undgås med det rette udstyr:
Det er et skrækscenarie og en forfærdelig oplevelse for alle hundeejere, hvis hunden bliver involveret i et biluheld på en af de daglige gåture. Derfor bør hundeejere være meget opmærksomme på, hvad de selv kan gøre for at blive mere synlige for bilisterne. Det er blandt andet vores klare anbefaling, at både hundeejer og hund bliver iført reflekser og/eller lys. Det kan for eksempel være en reflekssnor, refleksvest eller lygte, forklarer chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis, og fortsætter:
Ofte kan det være langt vanskeligere for bilister at se hunden end selve ejeren, da hunden er meget tættere på jorden. Derfor kan man med fordel også sørge for, at hunden altid er i snor og gerne kort snor, når man går ture, efter det er blevet mørkt, ligesom det også er vigtigt at huske på, at hunden bør gå inderst, så den dermed er længst væk fra de trafikerede veje.
Hvis din hund er blevet påkørt
Hvis uheldet er ude, og hunden bliver ramt af en bil, er det vigtigt, at man som hundeejer er bevidst om, hvordan man bør håndtere situationen. Hunde kan nemlig reagere meget forskelligt alt efter uheldets alvor og omfanget af skader:
Man bør trække hunden væk fra vejen som noget af det første, så man kan tjekke, om hunden fortsat er ved bevidsthed, samt hvor alvorlige skader den har pådraget sig. Dog er det vigtigt at være bevidst om, at hunde nogle gange har så mange smerter, at de kan opføre sig mere aggressivt og anderledes end normalt, og derfor skal hundeejeren være meget forsigtig, forklarer Hanne Friis og fortsætter:
Er hunden blevet påkørt af en bil, vil det desværre ofte resultere i brud på knogler samt indre blødninger i større eller mindre grad, hvilket i nogle tilfælde vil kræve en operation. Derfor er det også meget vigtigt, at hundeejeren ved alvorlige skader ringer til en af vores dyrlægevagter, som har døgnåbne skadestuer i hele landet, hvilket gør det muligt at blive tilset af en dyrlæge med det samme. I den forbindelse kan man med fordel kode nummeret ind på det nærmeste døgnåbne dyrehospital på forhånd, så man har det på sin telefon i tilfælde af, at uheldet sker.
Kilde: AniCura