Foreningen Maritime Oplevelser – Hals Havn ønsker at hylde områdets maritime kultur med et kunstværk i form af en skulpturel udsigtspost på Hals Havn, hvor de besøgende kan søge ly for vejr og vind eller nyde udsigten til Limfjorden og Aalborg Bugt. Stævnemødet, som kunstværket kaldes, skal bygges af stævnene fra to gamle folkebåde og er støttet af Melsen Fonden med knap 200.000 kroner.
I et land uden høje bjerge må vi bryste os af vores lange, smukke kyster og mange havne. Det mener man også hos foreningen Maritime Oplevelser – Hals Havn, som blandt andet er sat i verden for at bevare,udvikle og styrke den lokale maritime kultur og sjæl med aktiviteter og oplevelser til glæde for borgere i alle aldre. Foreningen har netop modtaget en donation på 198.000 kroner fra Melsen Fonden til et projekt, hvor skrottede både forvandles til maritime pavilloner på havnen – mere konkret i form af kunstværket Stævnemødet, der skal fungere som en skulpturel udsigtspost på havnen i Hals.
– Vi er så utroligt glade for donationen fra Melsen Fonden, som gør det muligt for os at realisere projektet. Med Stævnemødet vil vi skabe et nyt vartegn for Hals, som efter vores mening vil pryde havnen, og som samtidig skal fungere som en kærkommen udsigtsplads, hvor man kan være i ly for vind og vejr, siger Grete Holch Skalkam, der er formand for Maritime Oplevelser – Hals Havn.
Stævnemødet skal bygges af stævnene fra to gamle træ-folkebåde, som monteres på højkant oven på skiver, der kan dreje 90 grader. På den måde kan man enten sidde sammen på de indbyggede siddepladser afskærmet for det til tider omskiftelige vejr, eller man kan dreje stævnene, så de vender ud mod havet og nyde udsigten derfra. Projektet laves i samarbejde med den maritime linje på FGU-skolen i Frederikshavn, hvor tidligere underviser Per Frøsig har en stor andel i det kunstneriske udtryk.
– Vi har sammen udviklet på ideen i løbet af de seneste par år og har især været optaget af at ville bruge nogle af de mange gamle både, der som regel er lavet i træ af meget høj kvalitet, men som ofte kasseres, når de ikke længere kan bruges på vandet. Med Stævnemødet kommer de smukke, gamle folkebåde, der er en slags kolonihavehus på vandet, virkelig til deres ret og får et nyt liv til glæde for hele byen, siger Grete Holch Skalkam.
Donationen fra Melsen Fonden skal blandt andet bruges til materialer samt de to drejeskiver under stævnene. Derudover lægger foreningen adskillige frivillige timer i arbejdet med at realisere projektet. Melsen Fonden blev stiftet i 2020 efter boet af afdøde Svend Melsen, der er tidligere ejer af Melsen Tech,
og som selv boede og havde sin daglige gang i Hals. Fondens bestyrelse glæder sig over at kunne støtte projektet med i alt 198.000 kroner.
– Det er meget prisværdigt, at en forening som Maritime Oplevelser – Hals Havn lægger så stort et frivilligt stykke arbejde i projekter, som kommer hele byen til gode. Livet på og omkring havet og fjorden er en stor del af kulturen og historien i Hals og hører derfor også naturligt hjemme i byrummet. Vi er derfor meget glade for at kunne støtte realiseringen af Stævnemødet med denne donation, som også ligger fint i tråd med andre sejlsportsrelaterede aktiviteter i og omkring Hals, fx Sejlsportens Hus, som fonden tidligere har støttet, siger Anker Laden-Andersen, der er bestyrelsesformand i Melsen Fonden.
Det er planen, at Stævnemødet står færdig på den østlige kaj på Hals Havn i løbet af foråret 2023.
Kilde: Melsen Fonden