Studiestarten er lige om hjørnet, og mange unge finder sammen i bofællesskaber for at bo centralt, være tættere på studiemiljøet og spare penge på huslejen. Trods fordelene kan det være udfordrende at bo sammen med andre, men der er gode råd at hente fra Danmarks største lejeboligportal.
August er højsæson for boligsøgning i landets studiebyer, hvor unge går på jagt efter tag over hovedet før studiestart. Men boligmanglen er stor, og der er særligt rift om de mindre lejeboliger, som matcher studerendes behov og økonomi.
Torsdag den 28. juli får knap 80.000 ansøgere svar på deres studieansøgning, og derfor intensiveres jagten på studieboligen. For at sikre sig bedre odds, kan det være en god idé at indlede boligsøgningen sammen med andre og målrette søgningen mod de større lejemål. Det mener adm. direktør i BoligPortal Anders Hyldborg, der påpeger, at man ved at dele studieboligen kan udvide udbuddet og sænke kvadratmeterprisen.
”Hvis man bor flere sammen i en større lejlighed, kan man spare en del penge i forhold til at bo alene. De mindre lejeboliger er i meget høj kurs, især hvis de også ligger centralt. Heldigvis er mange boliger delevenlige, og ofte kan det være en tryghed for studerende at bo sammen med andre i samme situation. Vi vil råde de studerende til at overveje muligheden for at søge flere sammen, fordi det øger chancerne for at få tag over hovedet og dermed fundamentet for en god studiestart” siger Anders Hyldborg adm. direktør i BoligPortal.
Et bofællesskab kan på mange måder være en billigere og nemmere løsning for unge studerende. Men med flere mennesker samlet under samme tag, er det ifølge Anders Hyldborg vigtigt, at man får forventningsafstemt og på den måde skaber de bedste rammer for bofællesskabet.
BoligPortal kommer her med fem gode råd til at få styr på boligsituationen og det gode roomie-fællesskab.
5 råd til roomie-aftalen:
Selv venner skal have en kontrakt
En udførlig lejekontrakt er et vigtigt fundamentet for ethvert boligfællesskab – også selvom man er venner, skal der være styr på juraen. Er I flere om lejeboligen, skal I gøre klart, hvem der står på lejekontrakten, og hvordan betalingen af faste udgifter forfalder. Hvis man vil, kan man som det eneste sted lave en gratis lejekontrakt på BoligPortal.
Få styr på de fælles udgifter
Uenighed om penge kan være den direkte vej til at blive overordentligt uvenner. Afstem på forhånd, hvem der betaler for fællesudgifter såsom internet og indboforsikring. Man kan med fordel afregne med de øvrige beboere i en fast betalingsaftale.
Som roomies vi dele
Skriv ned, hvilke husholdningsartikler, der er fælles, og hvilke der ikke er. Deles I eksempelvis om toiletpapir, håndsæbe, opvaskemiddel eller skraldeposer, er det en god idé at anføre, hvem der står for de praktiske indkøb.
Tag en snak om mad
Når det kommer til mad, er der mange måder at dele udgifterne op på. Mange køber individuelt ind og har et fælles basislager i køkkenet. Det vigtigste er, at I får talt om mulighederne og får sat en ramme for madordningen.
Tag snakken og lav en “roomie-kontrakt”
Lyt til hinanden og vær åben om jeres behov. De fleste konflikter i et bofællesskab opstår på grund af manglende kommunikation og forventningsafstemning. For at komme i gang med at sætte rammerne for roomie-fællesskabet, har BoligPortal udarbejdet en Roomie-kontrakt, der kan sætte gang i samtalen.
Kilde: Boligportal