Der er ingen udløbsdato, når det handler om kampen mod madspild. Stigende fødevarepriser gør kampen mod madspild mere aktuel og brandvarm end nogensinde.
Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, som kan netop i disse dage fejre sin 14 års fødselsdag, er mere aktuel en nogensinde.
“Når en børnefamilie skal bruge over 5.800 kr. ekstra årligt på mad, rykker kampen mod madspild op i en helt anden liga,” siger bevægelsens Stifter Selina Juul, “Lige nu oplever vi i Stop Spild Af Mad en stor efterspørgsel fra danskere efter konkrete råd og tips om at undgå madspild. Folk har ikke råd til at smide maden ud.”
Coronavirus (COVID-19), inflation og Ruslands invasion af Ukraine har skabt en ny usikkerhed. Ifølge Danmarks Statistik har der været en generel pris-stigning på fødevarer på 10,1% målt fra maj 2021 til maj 2022. Det svarer til en stigning på ca. 330 kr. om måneden for en gennemsnitshusstand, og det rammer hårdt ude i de danske hjem. F. eks. oplever to voksne med børn i gennemsnit, at fødevarepriserne er steget ca. 490 kr. månedligt, viser nye tal fra Fødevareministeriet.
Stop Spild Af Mad oplever også stigende pres fra de økonomisk trængte fami-lier og udsatte danskere. Den store landsdækkende gratis portal for donation og modtagelse af overskudsmad, GratisMad.dk, som i august sidste år blev indviet af Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, gik fra 30.000 besøg i august 2021 til i alt over 180.000 besøg i dag. Portalen GratisMad.dk er udviklet af Stop Spild Af Mad og PlanMiljø med støtte fra Lem-vigh-Müller Fonden.
Også Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn er bekymret over prisstigningerne – men han ser også nye løsninger og muligheder.
“Priserne på mad drøner i vejret. Det rammer hårdt, og særligt for de øko-nomisk trængte familier kræver det anstrengelser. Det er ikke småpenge. Heldigvis kan en børnefamilie i gennemsnit spare ca. 280 kr. om måneden ved at følge Fødevarestyrelsens officielle Kostråd og halvere madspildet derhjemme. Man kan altså undgå noget af belastningen fra de stigende fødevarepriser og samtidig spise sundere og mere klimavenligt. Kampen mod madspild er rigtigt vigtigt i disse tider, og organisationer som Stop Spild Af Mad skal fortsætte deres gode arbejde.”
Også blandt almindelige danskere er madspild begyndt at fylde mere i hverdagen – og mange er interesseret i at nedbringe mængden af mad, der smides ud. Det viser en Gallupmåling, der er foretaget af Kantar Public for Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad i forbindelse med Madspildsindeks 2022. I undersøgelsen svarer 39% af danskerne, at de har fået et større fokus på madspild i husstanden siden sidste år. 68% tilkendegiver, at de selv gerne vil undgå mere madspild i fremtiden. Stigende fødevarepriser og mere fokus på bæredygtighed får madspild op på danskernes dagsorden.
Kilde: Stop Spild af Mad