Den nordjyske kørestolsproducent Wolturnus markerer sit 20-års jubilæum ved at sætte fokus på kørestolsbrugeres og gangbesværedes begrænsede tilgængelighed til naturen. Her arrangeres et event i Rold Skov, hvor brugerne kan opleve naturen med eldrevne, terrængående kørestole og cykler.
I Nibe har Wolturnus snart i 20 år fremstillet kørestole og hjælpemidler til personer med handicap for at give dem frihed til at leve det gode liv. Kørestolsproducenten beskæftiger i dag 74 ansatte, men ifølge udviklingsdirektør Christian Gammelgaard Olesen er der især et område, hvor brugerne langt fra har samme muligheder som andre. Nemlig naturen.
Mange ved ikke, hvor begrænsede kørestolsbrugere er udendørs. I byen er det svært at komme omkring med kantsten og stejle slidsker – og ligger der en smule grus på vejen, skrider de små forhjul ud. Nogle kørestolsbrugere har aldrig været ude i skoven for egen hjælp, og andre har ikke været det siden før, de kom i en kørestol, forklarer Christian Gammelgaard Olesen fra Wolturnus.
Med arrangementet i Rold Skov, som Wolturnus beskriver som et inkluderende event, er ønsket dels at oplyse politikerne og befolkningen om udfordringerne. Dels at give kørestolsbrugere og gangbesværede mulighed for at få en god naturoplevelse med eldrevne kørestole og cykler til udendørsbrug så de får øjnene op for, at de har mulighed for at komme ud i naturen sammen med familie og venner.
Vi har et mål om at reducere de uligheder, der er for mennesker med handicap. Vi skal give adgang til muligheder, andre mennesker tager helt for givet – som for eksempel at komme en tur i skoven, supplerer Peter Libak, der er administrerende direktør i Wolturnus.
Terrængående eksportsucces
For at øge tilgængeligheden i byen, så kørestolsbrugere i højere grad kan komme rundt og i langt mindre grad være afhængig af bilen, har Wolturnus en eldreven hjælpemotor med et kraftigt forhjul, der monteres foran på kørestolen. På den måde kan brugerne klare forhindringer, underlag og afstande, der er vanskelige at køre med håndkraft.
Mange kørestolsbrugere bliver slidte i skuldrene, så de skal spare på dem. Derfor er det en god ide med en elmotor. Hos Wolturnus kan vi ikke ændre de offentlige rum. Til gengæld kan vi udvikle hjælpemidler, der gør udelivet lettere og mere tilgængeligt for personer med gangbesvær og handicap, uddyber Peter Libak.
Til de mere ufremkommelige steder i naturen har Wolturnus udviklet en offroader i form af en såkaldt fatbike, der siden 2017 er blevet solgt i Danmark og eksporteret til Tyskland, Holland, Norge, Skotland og Irland. Fatbiken har en 260 watt-elmotor, der kan køre 60 kilometer på én opladning, og den terrængående kørestol klarer både ujævnt underlag, grus, sand, mudder og sne.
Det er blandt andet disse eldrevne kørestole og cykler, brugerne får mulighed for at afprøve til arrangementet i Rold Skov. Enten på grusvejene rundt i skoven eller på de mere ufremkommelige skovstier ved hjælp af fatbiken.
Samtidig deltager repræsentanter for Dansk Handicapforbund, Elsass Fonden Handicapformidlingen samt RebildPorten. Ligeledes bliver en række politikere inviteret til at deltage.
FAKTA: Inkluderende cykelevent
Eventet foregår lørdag den 7. maj 2022 fra klokken 10.00-16.00 med udgangspunkt fra Skørping Idrætscenter, Himmerlandsvej 59, 9530 Skørping.
De inviterede er kørestolsbrugere, gangbesværede og deres pårørende, der har mulighed for at deltage på guidede gå- og cykelture på afmærkede ruter i den smukke natur i Danmarks største skov. Uanset funktionsniveau har alle mulighed for at tage del i eventet.
Wolturnus udlåner elektriske hjælpemotorer og fatbikes til prøveture under trygge og kontrollerede forhold. Hele dagen er der guider, teknikere og hjælpere til stede, der hjælper med produkterne og sikrer, at alle får en god oplevelse.
Kilde: Wolturnus