Foråret er kommet, vaccinedækningen i den danske befolkning er tårnhøj, og epidemien er vendt. Derfor afslutter Sundhedsstyrelsen nu den brede vaccinationsindsats mod covid-19 for denne sæson. Det betyder blandt andet, at der ikke længere bliver sendt invitationer ud til vaccination.
Vaccinationsprogrammet mod covid-19 begyndte den 27. december 2020. Over 4,8 millioner borgere har taget imod tilbuddet om vaccination, og af dem har over 3,6 millioner fået 3. stik. Vaccinationstilslutningen er således tårnhøj. Samtidig har mange været smittet, efter at omikron-varianten blev den dominerende. Den samlede immunitet i befolkningen er derfor høj.
”Vi står et godt sted. Foråret er kommet og vi har god kontrol med epidemien, som ser ud til at aftage. Indlæggelsestallene er stabile, og vi forventer også, at de snart falder. Derfor afrunder vi massevaccinationsprogrammet mod covid-19. Det betyder blandt andet, at vi fra den 15. maj ikke længere sender invitationer ud til vaccination. ” siger Bolette Søborg, enhedschef i Sundhedsstyrelsen og fortsætter:
”Man kan dog stadig bliver vaccineret over foråret og sommeren, og vi anbefaler fortsat vaccination til personer i særligt øget risiko for et alvorligt forløb af covid-19 sygdom. Det gælder særligt for personer over 40 år og for gravide, hvis de er uvaccinerede. Vi anbefaler også fortsat, at man gør sit påbegyndte vaccinationsforløb færdig.”
Tilhører man en af de nævnte grupper kan man henvende sig på et af de vaccinationssteder, der fortsat holder åbent rundt om i landet.
4. stik tilbydes fortsat til personer med meget svækket immunforsvar eller tilsvarende svær multisygdom
De faglige anbefalinger vedrørende 4. stik er blevet opdateret, således at der i højere grad er mulighed for, at der hen over sommeren kan foretages individuelle lægefaglige vurderinger af behovet for 4. stik hos patienter, der vurderes at have et særligt behov.
Sundhedsstyrelsen anbefaler fortsat, at en mindre gruppe af personer med et meget svækket immunforsvar, bliver vaccineret med et 4. stik. Det kan eksempelvis være kræftpatienter, der modtager kemoterapi, eller patienter der lider af mange svære sygdomme, som til sammen kan give et nedsat immunforsvar.
”Vi har foretaget en grundig vurdering af, hvem der bør få et tilbud om et 4. stik på nuværende tidspunkt. Vores vurdering er, at det hen over sommeren kun er relevant for en mindre gruppe af personer med meget svækket immunforsvar eller tilsvarende svær multisygdom. Når efteråret kommer, tager vi stilling igen, til om det for eksempel kan blive aktuelt at tilbyde 4. stik til en bredere gruppe, og hvornår det bedste tidspunkt vil være for at gøre det”, siger Bolette Søborg.
Er man i tvivl om, hvorvidt man har et meget svækket immunforsvar og bør få et 4. stik, kan man drøfte det med sin behandlende læge.
Programmet genoptages til efteråret
Sundhedsstyrelsens vurdering er, at der sandsynligvis bliver behov for at vaccinere mod covid-19 igen til efteråret. Det skyldes, at den virus, der forårsager covid-19, er en ustabil virus, der kan mutere, ligesom vi så det med omikron-varianten. Samtidig forventer vi at se en stigning i smitten igen, når vi går fra efterår til vinter.
”Vi planlægger at åbne vaccinationsprogrammet igen til efteråret. Forud for det skal der laves en grundig faglig vurdering af, hvem og hvornår der skal vaccineres og med hvilke vacciner. Vi forventer at fremlægge en plan for de overordnede rammer for sæsonen 2022/23 før sommerferien”, fortæller Bolette Søborg.
Sundhedsstyrelsen er derfor gået sammen med relevante aktører og myndigheder om at tilrettelægge og planlægge det fremtidige vaccinationstilbud. Målet er at få et vaccinationstilbud, der bygger videre på de gode erfaringer fra vaccinationsindsatsen hidtil.
Sundhedsstyrelsen følger naturligvis fortsat epidemiens udvikling tæt og er klar til at genstarte vaccinationsindsatsen igen, hvis der opstår et sundhedsfagligt behov for at vaccinere yderligere målgrupper, inden den nye covid-19-sæson forventeligt begynder til efteråret.
Kilde: Sundhedsstyrelsen