Som mange andre måtte Anders Justsen sande, at gymnasiet ikke var for ham. Men manglende vejledning sendte ham på omveje, før han fandt den rette hylde som elev i byggevarebranchen.
– Min vejleder sagde, at jeg kunne tage en klassisk studentereksamen, og derfor var det vejen, jeg burde tage. Men jeg skulle aldrig være startet der, selvom jeg havde evnerne, for det var aldrig mig, siger Anders Justsen, der færdiggjorde 2 år af sin STX-uddannelse, før han sandede, at det ikke var rigtigt for ham. Der var ikke nogen vejledere, der kunne gennemskue Anders’ kompetencer og guide ham den rette vej, for den røde hue er ikke for alle.
– EUX var vejen for mig. En blanding af teori og praktik. Jeg forstår ikke, hvorfor den ikke promoveres mere – man får jo både hue og erhvervserfaring. Man bliver langt mere attraktiv for en arbejdsgiver, hvis man forstår, hvordan virkeligheden fungerer, siger Anders Justsen, der i dag er et halvt år inde i sit elevforløb hos XL-BYG Tømmergaarden i Hals. For ham betyder det især meget, at han på EUX relativt hurtigt kunne komme ud og arbejde som en del af uddannelsen i stedet for at skulle tage 3 års skolegang i træk, som det er tilfældet på STX.
Ingen vejledning
I Anders Justsens omgangskreds var gymnasiet et karakterræs med fokus på gennemsnit og videregående uddannelser, og ingen drømte om at blive murer eller sælger i detailhandlen.
– Jeg er mere jordbunden og vil arbejde mig op og gøre mig fortjent. Der er så meget fokus på høje karakterer og gode lønninger i samfundet. Vi kalder jurister og læger for ”højt uddannede” og håndværkere for lavt uddannede – det er jo grundlæggende forkert, siger Anders Justsen. I hans optik er det særligt vejlederne i folkeskolen, der har en opgave foran sig, for de unge skal kende til mulighederne og ikke bare partout guides ind på STX eller HHX.
Elevambassadører til undsætning
Helt nye tal afslører, at selvom der har været politisk fokus på erhvervsuddannelser i flere år, så er tilgangen af nye studerende faldet med 14 procent fra 2016 til 2020. I samme periode er tilgangen til de gymnasiale uddannelser kun faldet med 6 procent, og fra 2019 til 2020 er de gymnasiale uddannelser sågar begyndt at optage flere elever igen.
Det skærper kampen om erhvervseleverne, og hos XL-BYG har man udnævnt elevambassadører for at kunne møde potentielle salgs- og handelselever i øjenhøjde. Ambassadørerne fortæller unge om erhvervsuddannelser og det at være elev i et byggevarecenter eller på en trælast. Og den indsats er yderst nødvendig.
– Det er en grotesk udvikling. Danmark står til at mangle tæt på 100.000 faglærte i 2030, og nu optager gymnasierne flere elever end sidste år, siger XL-BYGs HR- og kommunikationschef Liselotte Christensen.
Ifølge de nye tal er detailhandlen hårdt ramt med en tilbagegang på 21 procent fra 2016 til 2020 i optaget af elever på erhvervsuddannelsen ”Kontor, handel og forretningsservice.” Hos XL-BYG har man nær kontakt til sine elever, og her beretter næsten alle om møder med en uddannelsesvejledning og et syn på uddannelse, der grundlæggende bygger på, at de gymnasiale uddannelser er bedre end erhvervsuddannelserne.
– Opgaven er blevet massivt undervurderet, og det har vi råbt op om i mange år. Det handler ikke bare om at få flere unge ind på erhvervsuddannelserne. Det handler om at gennemføre en kulturforandring og et nyt syn på relevant uddannelse. Uddannelsessystemet har stadig de lange og mellemlange uddannelser i toppen, og sammen med den gymnasiale uddannelsesvej har de markant højere status end erhvervsuddannelserne, siger Liselotte Christensen.
Kilde: Epicent Public Relations