Til trods for invasionen af Ukraine sender danske landmænd stadig kvæg og svin til Rusland. Det er ikke bare et etisk problem, men også et problem for dyrevelfærden, advarer Dyrenes Beskyttelse.
544 kvier og 254 grise. Så mange dyr har danske landmænd sendt levende til Rusland over danske samlesteder og karantænestalde, siden Rusland invaderede Ukraine. Mange af dyrene blev sendt af sted så sent som fredag i sidste uge. Det er ikke bare et etisk problem men også et problem for dyrevelfærden, advarer Dyrenes Beskyttelse.
”Udover den etiske problemstilling i, at danske landmænd støtter Rusland ved at handle med dem, så er lange dyretransporter til lande så langt væk som Rusland i forvejen ekstremt problematiske. Nu kan man så lægge oveni, at dyrene sendes af sted til en krigsførende nation, som er underlagt store sanktioner fra omverdenen. Jeg er meget bekymret for, hvilke forhold de her dyr kommer ud til. Det forlyder for eksempel, at der lige nu kan være store problemer med at skaffe foder i Rusland,” siger Ditte Erichsen, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse og uddannet master i vurdering af husdyrvelfærd.
Hun påpeger desuden, at det er usandsynligt, at en krigsførende nation bekymrer sig om overholdelse af EU’s dyrevelfærdsregler for dyr under transport, som for eksempel at dyrene får adgang til hvilestald undervejs. Men det er ikke den eneste usikkerhed, som transportørerne bliver mødt med i disse dage.
”Situationen i Rusland skaber så stor usikkerhed om, hvorvidt en dyretransport kan gennemføres efter planen, at det er dybt uforsvarligt at sende dyrene af sted. Kan man være sikker på, at der kan skaffes brændstof til bilerne? Kan transporten blive omdirigeret eller forsinket på grund af krigen? Og kan betalingen udgøre et problem, så dyrene ender som gidsler mellem køber og sælger?” spørger Ditte Erichsen.
Dyrenes Beskyttelse opfordrer til, at alle dyretransporter til konfliktzoner indstilles øjeblikkeligt.
Kilde: Dyrenes Beskyttelse