De rekordhøje smittetal har ikke ført til en stigning i antallet af patienter, der er indlagt på landets intensivafdelinger med alvorlig behandlingskrævende sygdom på grund af covid-19. Antallet ser ud til at have stabiliseret sig over de seneste uger.
Antallet af patienter, der er indlagt med en positiv test for covid-19 (SARS-CoV-2), er steget de seneste to uger. Men samtidig har der været et fald i antallet af patienter, der er indlagt med en nedre luftvejsinfektion som led i deres covid-19 sygdom. Antallet er nu 200-250 patienter. Forventningen er, at antallet af patienter, der er indlagt med en nedre luftvejsinfektion, vil være stabilt et par uger for så at falde yderligere.
”Det, vi ser lige nu, er, at antallet af indlagte med covid-19 stiger. Det er et udtryk for, at vi forsat har en høj samfundssmitte i Danmark. Der er samtidig færre alvorlige forløb, hvilket vi kan se ved, at antallet af indlagte på intensiv afdeling forsat er lavt og stabilt. Det skyldes, at omikron-varianten i mindre grad fremkalder en nedre luftvejsinfektion, og at den danske vaccinationsindsats virker”, siger Agnethe Vale Nielsen, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.
Den forsat høje samfundssmitte giver dog et vedvarende pres på sygehusene, der skal håndtere patienter med covid-19, fordi det kræver en række smittereducerende tiltag blandt andet brug af værnemidler, isolation og behov for enestue.
Selv om presset på sygehusene er stabilt, og der er få indlagte med alvorlige sygdomsforløb, som modtager behandling for covid-19, har regionerne forsat ikke mulighed for at vende fuldt tilbage til normal aktivitet. Det skyldes blandt andet, at de er presset af sygdom blandt personalet, og det begrænser mulighederne for at øge deres aktivitet.
Sundhedsstyrelsen følger fortsat sygdomsbyrden på sygehusene meget tæt, både i forhold til omfanget af behandlingskrævende sygdom ved omikron-smitte og nye virusvarianter.
Kilde: Sundhedsstyrelsen