Selvom regeringen har vinket farvel til alle restriktioner, giver coronavirus fortsat anledning til usikkerheder i forbindelse med de forestående udenlandsrejser i vinterferien, og ifølge FinalCall.travel er det i lyset af de høje smittetal i ind- og udland vigtigere end nogensinde at være godt forberedt. Derfor giver rejseportalen i samarbejde med Spar Nord her gode råd til, hvad du skal være opmærksom på.
Det vakte uden tvivl stor jubel i mange danske stuer, da Mette Frederiksen midt i bedste sendetid kunne meddele, at Danmark per 1. februar – som et af de første lande i verden – ville droppe alle restriktioner og åbne samfundet op igen. Med genåbningen, lempede restriktioner i udlandet og danskernes gode privatøkonomi forventes flere nu at sætte kursen mod udlandet.
– Den rejseglade danske befolkning længes efter at opleve noget andet end den hverdag, de har været underlagt de sidste to år. Det er yderligere forstærket af, at de danske husholdninger i flere årtier næppe har haft et bedre økonomisk fundament end nu, hvor vi ser den ene rekordbeskæftigelse efter den anden. I kombination med stigende realløn, et relativt lavt forbrug samt stigende opsparing og formuer er der få økonomiske begrænsninger – og det er således kun smitte og de nationale restriktioner, der kan stå i vejen for at få opfyldt drømmene, fortæller cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.
Selvom flere lande nu efterhånden har lempet på restriktionerne, er indrejseregler såsom test- og vaccinekrav fortsat en kendsgerning på flere populære rejsedestinationer i vinterferien, og ifølge rejseportalen FinalCall.travel skal man derfor ikke glemme at se sig for inden ferien – særligt i lyset af de høje smittetal:
– Vi har før set, hvordan mange tager lidt lettere på tingene efter en genåbning. Og når vi her i landet slipper for restriktioner, kan vi hurtigt komme til at glemme, hvordan det ser ud i andre europæiske lande og resten af verden. Men skal man til udlandet i vinterferien, så er det formentlig vigtigere end nogensinde at have styr på restriktionerne uden for de danske grænser og ligeledes sine forsikringer, når smitten er så udbredt i Danmark og udlandet, som den er nu,forklarer chefredaktør hos FinallCall.travel, Flemming Lundberg Poulsen.
Derfor har Spar Nord og FinalCall.travel samlet fire gode råd til, hvilke ting du skal være særligt opmærksom på op til vinterferien i år.
1. Hold øje med restriktionerne på destinationen og ved gennemrejse
Først og fremmest skal du ifølge Flemming Lundberg Poulsen sørge for løbende at holde øje med coronasituationen og de gældende restriktioner på feriedestinationen, og skal du køre gennem et land eller mellemlande, skal du også have styr på reglerne der:
– Der kan ske ændringer fra dag til dag i øjeblikket, og vi har de seneste måneder set testkrav og andre coronatiltag blive både lempet og strammet med kort varsel som eksempelvis i Østrig. Og hvis du opdager den slags ændringer i god tid, så er det alt andet lige nemmere at få en plan B i stand og ombooke rejsen, forklarer han og uddyber:
– Og her skal du sørge for løbende at tjekke restriktionerne såsom vaccine- og testkrav i destinationslandet, men lige så vigtigt er det at have styr på reglerne i lande, som du passerer igennem. Eksempelvis kan der være testkrav ved mellemlanding i nogle lande, og det hører jeg desværre indimellem, at folk glemmer. Ligeledes kan der også være krav om test ved ankomst, som man skal være opmærksom på.
2. Tjek dine forsikringers coronadækning
Det næste punkt på tjeklisten inden afrejse er ifølge Jens Nyholm at læse betingelserne i din rejse- og afbestillingsforsikring grundigt igennem, da forsikringer kan dække vidt forskelligt, i tilfælde af at du eksempelvis får corona før eller under rejsen:
– Selvom det kan virke besværligt at sætte sig ind i forsikringers dækning ved corona, så er det tiden og besværet værd – i hvert fald hvis du gerne vil passe på dine penge. Det kan hurtigt komme til at blive en meget dyrere ferie end planlagt, hvis du testes positiv på ferien og skal i isolation på et andet hotel end resten af familien, hvilket rejseforsikringen ikke nødvendigvis dækker, siger han og tilføjer:
– Er man i tvivl om, hvordan ens forsikringer dækker, så hellere kontakte forsikringsselskabet for at få afklaring end at tage noget for givet. Det kan nemlig vise sig at blive en meget dårlig ferie, hvis du udover at have corona også skal slippe penge for udgifter, du ikke havde forestillet dig, at du selv skulle dække.
3. Læs det med småt i bookingvilkårene
Hvis der er noget tidspunkt i historien, hvor det har været vigtigt at læse det med småt i forsikringsbetingelser og bookingvilkårene, så er det ifølge Flemming Lundberg Poulsen nu:
– Er rejsen booket, så er du selvfølgelig allerede låst i et eller andet omfang. Ikke desto mindre er det rart at vide, om det er muligt at ombooke eller få pengene retur fra flyselskabet, hvis du bliver smittet – og ligeledes hvor lang tid før et hotelværelse, ferielejlighed eller skihytte skal afbestilles for refundering af hele eller dele af beløbet, fortæller han.
4. Følg med i ændringer og aflysninger af flyafgange
Ligesom Flemming Lundberg Poulsen fremhæver, at der skal holdes et vågnet øje med restriktionerne, så gælder det også for flyafgangene, hvis man skal flyve til destinationen. Både en lavere efterspørgsel på flybilletter samt sygemeldt flypersonale som følge af corona, betyder nemlig, at der oftere sker ændringer:
– De seneste år har det været et meget omskifteligt marked for flyselskaberne, og vi ser fortsat et højere antal aflysninger samt ændrede afgange og ruter, end vi har været vant til. Her kan du ikke tage for givet, at der automatisk kommer besked om ændringer, da flyselskaberne generelt mangler medarbejdere til at håndtere de mange sager – så mit råd til alle er, at de selv skal følge med, siger han afsluttende.
Kilde: Spar Nord