BED (Binge eating disorder) er en udbredt spiseforstyrrelse med alvorlige psykiske, fysiske og sociale konsekvenser. Der er ikke danske tal for udbredelsen, men på baggrund af internationale tal anslås det, at BED forekommer hos 2-3 procent af befolkningen. Det svarer til 40.000-50.000 personer i alderen 15-45 år i Danmark.
Der har tidligere været afsat i alt 61,7 millioner kroner på Finansloven for 2018 til at udvide kapaciteten til at behandle personer med spiseforstyrrelse, herunder BED, i løbet af årene 2018-2021. Midlerne gik til ni projekter og behandlingstilbud i både regioner og hos private aktører, hvoraf hovedparten er fokuseret på behandling af BED. Projekterne har oplevet stor søgning til tilbuddene om behandling.
En midtvejsevaluering, foretaget af BED-partnerskabet, viser, at knap 9 ud af 10 har haft gavn af behandlingen, og ikke længere opfylder diagnosekriterierne for have BED.
Derfor er der med udmøntningen af reserven på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet for 2022-2025 afsat yderligere 49 millioner kroner til en pulje målrettet behandling af patienter med BED.
”Tvangsoverspisning kan være en alvorlig lidelse, og det er vigtigt, at der findes gode, helhedsorienterede behandlingstilbud. Med den nye pulje får vi mulighed for at fastholde de gode erfaringer fra de eksisterende tilbud og samtidig udvide behandlingskapaciteten, så endnu flere får adgang til et behandlingstilbud,” fortæller Laura Toftegaard Pedersen, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.
Midlerne er primært afsat til at videreføre projekter, der blev støttet med midler fra satspuljen på sundhedsområdet 2018-2021, men det er også muligt at søge midler til nye initiativer.
Ansøgningerne skal være modtaget af Sundhedsstyrelsen senest den 15. marts 2022, kl. 12.00.
Kilde: Sundhedsstyrelsen