I landets fire største byer hæves købsprisen typisk med 50-100.000 kr., hvis lejligheden har egen altan. Se hvor det er billigst at få altan – og få et par tips til, hvilken altan, du skal gå efter.
Der er noget helt særligt ved, at kunne sidde på sin altan en sommerdag, nyde solen, læse en bog, have gæster, grille osv.
Det har flere lejlighedsejere og -købere fået øjnene op for. Men faktisk er merprisen for en altan ikke så høj, som du måske tror?
Lige nu er der ca. 2.300 lejligheder til salg i landets fire største byer, og de knap 1.000 af dem har en altan, der berettiger til en højere salgspris.
En lejlighed på 80 kvadratmeter med altan er nemlig i snit fra ca. 50.000-100.000 kr. dyrere end en uden, viser tal for 2021 fra Boligsiden.dk, som ejendomsmæglerkæden Home har analyseret. (se venligst tabel herunder)
Odense billigst – København dyrest
I snit svinger merprisen for lejligheder med altan fra ca. 600 kr. pr. kvadratmeter i Odense kommune, hvor altanen er billigst, til ca. 1.400 kr. i Københavns kommune, hvor den er dyrest.
I procent svarer altan-prisen til ca. 2,1 % i Aarhus kommune, hvor den er lavest, til 4,2 % i Aalborg, hvor den er højest. Opgørelsen fra Home og Boligsiden omfatter ikke projektsalg, altså nyopførte lejligheder, da de stort set altid har altaner.
”En velfungerende, rummelig altan er et stort plus og et godt salgsargument for en lejlighed, og vores ejendomsmæglere fortæller, at en del købere har en altan som et ufravigeligt krav,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen, der har set nærmere på tallene.
Han understreger, at statistikken dækker over meget forskellige værdier for en altan – og også både gode og mindre gode altaner.
Flere altaner i bybillederne
Ifølge Home er altaner blevet mere udbredte i bybillederne – til glæde for køberne.
”En hel del af de gamle ejendomme har efterhånden fået monteret altan, og stort set alle nybyggerier er med altan,” fortæller Homes analytiker.
Og det betyder, at det er lettere end for år tilbage at finde en lejlighed med en god altan, og det stigende udbud af altaner betyder, at merprisen har været svagt aftagende.
Corona kan give ny luft til altaner
Ifølge Home kan Corona-pandemien være med til at øge efterspørgslen på lejligheder med altan yderligere.
”Folk er mere hjemme, og behovet for at kunne være ude er større, men det betyder samtidig, at altanerne ikke må sidde for tæt på hinanden, så det går ud over privatlivet,” fortæller Henrik Hauthorn Jensen.
Han har samlet en række gode råd om altaner fra kædens ejendomsmæglere i de fire store byer:
STØRRELSE?
- De små lejligheder har typisk også de mindste altaner.
- Hvis altanen ikke er dyb nok til, at man kan sidde på den, har den ikke meget værdi.
- Altanen kan kun blive for lille. En god altan er ca. 2,5-4 kvm.
- På en altan med god brugsværdi skal man helst kunne sidde en 3-4 stykker og gerne have plads til en lille grill.
PLACERING?
- Altanens placering og udsigt har selvfølgelig også stor betydning for både brugsværdi og salgsværdi.
- Orientering mod syd eller vest og en god udsigt, er det optimale. Hvis det hel spiller, kan altanen trække lejlighedens værdi op med flere hundredetusinde kroner.
- Jo højere på ejendommen, altanen sidder, jo fredeligere er der som regel på altanen – og chancen for god udsigt stiger også.
- Oftest vil det være bedst af have altanen ud mod gården/lejlighedens bagside, da der er mere roligt og mindre trafikstøj og røg end mod gaden.
- Som regel vil det også være nemmere at få kommunens tilladelse til at montere en ny altan mod gården end mod gaden.
HVAD KOSTER NY ALTAN?
- Du skal regne med en pris fra ca.100.000 kr. for at få monteret en moderne facadealtan.
- Men først skal det vedtages på ejerforeningens generalforsamling, og kommunen skal give tilladelse.
- I forhold til hvad det koster at eftermontere en altan på en ældre ejendom, er det altså ofte billigere at gå efter en lejlighed, der allerede har altan. Du kan heller ikke være sikker på at få tilladelse til at montere en altan på din lejlighed.
Kilde: Home