Sundhedsstyrelsen har revideret det ”diagnostiske pakkeforløb”, der beskriver forløbet for udredning, når man har uspecifikke symptomer på alvorlig sygdom, der kan være kræft.
Pakkeforløbet blev første gang udgivet i 2012. Det var dengang et nyt felt, hvor man manglede viden og erfaring. I de mellemliggende 10 år har alment praktiserende læger og sygehuse fået erfaring med at implementere pakkeforløbet, og der er lavet større undersøgelser af området. Derfor har Sundhedsstyrelsen set på pakkeforløbet igen sammen med fagfolk fra de faglige miljøer, regioner og patientforeninger.
Målgruppen for diagnostisk pakkeforløb er nu både patienter med uspecifikke symptomer på alvorlig sygdom, der kan være kræft, og patienter med metastaser uden kendt primær tumor. Diagnostisk pakkeforløb beskriver den nationale ramme for disse patientgruppers forløb fra den indledende udredning til den afsluttende udredning og videre henvisning til fx et organspecifikt pakkeforløb, anden udredning eller opfølgning hos egen læge mv.
Målet med det diagnostiske pakkeforløb er at sikre hurtig udredning blandt andet i de tilfælde, hvor patienter kommer til lægen på grund af uspecifikke symptomer på alvorlig sygdom, der kan være kræft, og hvor deres symptomer ikke passer ind i et af de mest hyppige sygdomsspecifikke kræftpakkeforløb.
”Det er vigtigt med tidlig opsporing, fordi jo hurtigere man bliver udredt og kommer i den rette behandling, jo bedre bliver prognosen for ens kræftsygdom. Det, vi har fokus på i dette pakkeforløb, er at kunne be- eller afkræfte, om disse patienter har kræft, så vi hurtigt kan henvise dem videre til den udredning og behandling, de har brug for – enten hos egen læge eller på sygehuset,” siger enhedschef Tanja Popp.
Pakkeforløbet er samlet for de to patientgrupper, der har ligheder i forhold til, at deres symptomer, fund med videre ikke peger på en specifik kræfttype, og deres udredning derfor ikke kan foregå i et af de organspecifikke pakkeforløb.
”Det er nyt, at vi har et samlet pakkeforløb for disse to grupper patienter. Det er centralt for begge grupper, at der er én tovholder for udredningen. Det giver derfor god mening at samle forløb for disse patienter i ét diagnostisk pakkeforløb,” siger Tanja Popp.
Med revisionen af pakkeforløbet har alment praktiserende læger nu bedre mulighed for at være tovholder for den indledende udredning inden henvisning til diagnostisk pakkeforløb, herunder for at kunne henvise til CT-skanning i alle regioner. Alment praktiserende læge har også mulighed for at henvise tidligt til udredning i diagnostisk pakkeforløb, hvis lægen vurderer det mere hensigtsmæssigt i forhold til patientens forløb. Det er vigtigt at understrege, at der skal tages individuelle hensyn til den enkelte patient, så hele udredningsforløbet og de undersøgelser, der indgår, skræddersys den enkelte patients tilstand, symptombillede, ønsker og ressourcer
Kilde: Sundhedsstyrelsen