Kom med inden for på Slagelse Mejericenter, der som landets eneste mejeri producerer risalamande i storskala. I øjeblikket kører produktionen af den populære dessert 24 timer i døgnet.
Ingredienserne er de samme: grødris, sødmælk, mandler og fløde. Men dermed hører ligheden så også op når man sammenligner tilberedningen af risalamande derhjemme i køkkenet med produktionen på Slagelse Mejericenter. Her er den tykbundede gryde, man typisk koger risengrøden i, skiftet ud med syv ’gryder’, der er tre meter høje og en halv meter i diameter.
Det specielle anlæg gør det muligt at lave 1.500 kg risalamande i timen, og i løbet af en enkelt dag kan der produceres op mod 80.000 portionsbægre med den klassiske juledessert.
Færdigkogt på få minutter
Senior Operations Manager på mejericenteret Thomas Kaiser fortæller, at anlægget klarer alt det hårde arbejde: Sødmælk, ris og mandler pumpes automatisk igennem alle syv gryder, og indvendigt rører skrabere konstant rundt. I den første gryde varmes risengrøden op til 110 grader i ca. 10 min., i den næste gryde koges grøden på 135 grader i to minutter under tryk, og dermed er den kogt færdig. De sidste fem gryder sørger for nedkøling, hvorefter flødeskum vendes i den kolde grød.
”Fra mælk, ris og mandler pumpes ind i den første gryde, og til risalamanden er færdig, går der en halv time. Produktionen kører hver dag 17 timer i streg, og derefter bliver al produktionsudstyret gjort rent, inden vi starter op igen,” fortæller Thomas Kaiser.
November er travlest
Startskuddet lyder i slutningen af august, og frem til jul arbejdes der i treholdsskift med at fremstille den populære dessert. Selv om der er fart på i december, er ugerne op til Mortens Aften den 10. november faktisk den travleste periode i mejeriets risalamande-afdeling.
Produktionen har gennem de seneste mange år været støt stigende og nærmer sig 1,5 mio. kg svarende til 12 mio. portioner om året. Risalamanden fra Slagelse Mejericenter sælges i både portionsbægre á 150 g og 450 g samt i spande a fem liter til foodservice.
Slut med brændt grød
Hjemme i køkkenet har mange været ude for, at risengrøden er brændt på, hvis der var for meget varme på blusset. Et lignende problem – bare i noget større skala – har medarbejderne på Slagelse Mejericenter haft før i tiden, hvis en strømafbrydelse fik pumper og skrabere til at gå i stå, mens der var varm grød i gryderne.
”Det var en meget ’kedelig’ opgave at skulle fjerne grøden og derefter gøre gryderne rene – ikke mindst fordi grøden, når den var blevet afkølet i rørene, mest af alt mindede om beton,” husker Thomas Kaiser.
”Nu har vi heldigvis fået konstrueret en pumpe, der kan pumpe risengrøden ud af anlægget uden strøm, hvis uheldet skulle være ude.”
Fra nytår og knap otte måneder frem holder mejeriets produktion af risalamande helt stille, og i den periode må danskerne selv koge risengrød, piske fløde og hakke mandler, hvis de ikke kan undvære den traditionsrige dessert.
Slagelse Mejericenter er det eneste danske mejeri, der laver risalamande i storskala; derudover har Aabybro Mejeri i Nordjylland en mindre produktion af risalamande, der sælges i mejeriets butik.
Kilde: Mejeriforeningen