Julen er lig med hygge, men desværre også lig med et massivt overforbrug af mad. I en ny YouGov-analyse, som er foretaget for Electrolux, svarer størstedelen af danskerne, at de synes, at kampen mod madspild er vigtig – og synes, at det er nemt at mindske madspild i deres hjem. Alligevel smider vi hvert år 260.000 ton – helt brugbar – mad ud. Især i december ryger der ekstra meget mad i skraldespanden.
Hvordan har du det med madspild hjemme hos dig?
I en ny YouGov-analyse for Electrolux, svarer hele 71 procent af danskerne, at de ikke synes, at det er svært at mindske madspild i deres hjem. Alligevel smider vi 260.000 ton mad, som intet fejler. Meget af den mad bliver smidt ud i december måned, hvor vi laver ekstra meget mad til julefrokoster og i juledagene.
Så måske der alligevel er plads til forbedring.
Danskerne er klar til at bekæmpe madspild!
I Electrolux’ YouGov-undersøgelse mener 87 procent af danskerne, at kampen mod madspild er vigtig, og 61 procent ønsker da også at blive bedre til at mindske madspild.
”Det er meget positivt, at vi så mange ønsker at bedre til at reducere madspild. For det første vil de gerne blive bedre til ikke at lave for meget mad. For det andet vil de være bedre til at planlægge indkøb, så det kun er den mad, der er brug for, der ryger ned i indkøbskurven. Og for det tredje ønsker mange at blive bedre til at udnytte madrester i nye retter, så al mad bruges,” fortæller Vanessa Brutani, bæredygtighedsansvarlig hos Electrolux.
Pas på madspild i julen
Vi kan ikke løse alle problemer med for meget mad ved at spise al den mad, der ellers ville være blevet smidt ud. Men undersøgelser peger på, at omkring halvdelen af den mad, vi smider i skraldespanden, kunne være spist.
”Det er en god idé at sætte fokus på madspild sammen med familien, så alle kan tage del i bekæmpelsen. Man kan eks. lave madplan sammen, så kan alle komme med idéer til madlavningen. Et godt tip er at indtænke madrester i nye retter, så man får brugt overskydende mad. Når man har overblik over, hvad familien ønsker at spise, kan man udarbejde indkøbslisten,” lyder rådet fra Vanessa Brutani fra Electrolux.
Bliv – endnu – bedre til at bekæmpe madspild i julen Med disse 5 råd mod madspild kan du både skåne miljøet og spare penge. Planlæg dine juleindkøb Kig i dit køleskab, din fryser og i dine skuffer og skabe og planlæg dine madindkøb ud fra, hvad du har, så du ikke køber noget, du allerede har. Op til juledagene er det en god idé at bruge den mad, du har i din fryser, så du har plads til at fryse jule-resterne ned. Undgå overflod Hvis I bliver 6 til middag, så lav ikke mad til 9. Er der alligevel for meget mad, så køl det ned med det samme eller frys den i små pakker, du kan tage op efter behov. Du kan også give dine gæster lidt mad med hjem. Damp dine madrester fra julen Tænk dine julemadrester ind i din madplan – og brug dem i nye retter eller madpakken en anden dag. En rest and eller flæskesteg er perfekt i wraps, ramen, sandwich eller på pizza. Rødkål kan bruges til rødkålsbøffer. Brød kan fryses – og hvis du damper det, bliver det som nybagt brød. Køl på 4 grader Stil dit køleskab på 4 grader i stedet for 8, så holder dine grøntsager længere. Tip: Vælg et køleskab, der sørger for at kold luft cirkulerer rundt i hvert hjørne for at opnå optimal nedkøling – og med en ’ExtraChill’-skuffe kan du beskytte kvaliteten, smagen og friskheden af pålæg og ost, fordi den har en lavere temperatur end resten af køleskabet. Vær opmærksom på holdbarhed Ikke alle varer skal i skraldespanden efter udløb – men kan holde sig længere. Men husk at køle rester ned hurtigt, så de ikke står og bliver dårlige, inden du gemmer dem. |
Kilde: Essencius