På grund af den nye og mere smitsomme Omikron-variant har Sundhedsstyrelsen besluttet at fremrykke det 3. stik for alle på 40 år og derover, så de får vaccinen 4,5 måned efter 2. stik.
Lige nu er der i Danmark en opblussen i covid-19 epidemien, og samtidig forventes det, at den hastigt fremvoksende Omikron-variant vil give anledning til et stort antal smittede. Den immunitet, man får ved vaccination, kan være noget svagere over for den nye variant, men foreløbige data tyder på, at et 3 stik. giver øget immunitet, som kan forebygge alvorlige forløb med covid-19.
”Vi står i en alvorlig situation på grund af den nye og mere smitsomme variant. Vi har heldigvis allerede revaccineret den ældste del af befolkningen, og nu fremrykker vi alle over 40 år, så de får 3. stik efter 4,5 måned. På den måde kan vi gå ind i vinteren med en bedre beskyttelse af dem, der er i øget risiko for alvorligt forløb, og en øget immunitet i befolkningen,” siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.
Fremrykningen gælder for alle, der er født i 1981 eller tidligere, og de kan få 3. stik fra dag 140 efter 2.stik. Allerede nu kan man gå ind på vacciner.dk og booke tid, og man behøver ikke at vente på at få sin invitation i e-boks. Man kan også henvende sig på de vaccinesteder, der tilbyder drop-in vaccination fra mandag. Sundhedsstyrelsen anbefaler alle at få 3. stik så hurtigt som muligt.
”Vi inviterer rigtig mange på én gang, og derfor er det vigtigt, at man de næste dage væbner sig med lidt tålmodighed. Vi gør alt, hvad vi kan, for at det skal være smidigt, men man kan opleve ventetid på vacciner.dk og køer på vaccinestederne. Hvis man ikke kan finde en tid i nærmeste fremtid på vacciner.dk, så anbefaler vi alle at prøve igen senere, da der løbende bliver lagt flere vaccinetider ud,” siger Søren Brostrøm.
Mere end 700.000 personer vil modtage deres invitation i denne uge. Det vil give et voldsomt pres på bookingsystemet. Regionerne har over de seneste uger gennemført en massiv opskalering af kapaciteten, og de fortsætter med at udvide og med at øge antallet af tider. Alle regioner inddrager i stigende grad praktiserende læger, private vaccinationsfirmaer og apoteker i vaccinationsindsatsen.
Kilde: Sundhedsstyrelsen