I de danske hjem findes 4,2 millioner lyskæder, og de hører ikke mindst julen til. Men de er ikke omkostningsfrie. Få gode råd til den bedste julebelysning til gavn for miljøet og elregningen.
Lysende og blinkende buske, træer, dørkarme og vinduer – danskerne pynter op med elektrisk lys som aldrig før i julemåneden. En undersøgelse foretaget af Energistyrelsen viser en stigning på 30 procent over de seneste fire år, fra 3,3 millioner lyskæder i de danske hjem i 2016 til 4,2 millioner i 2020. Hans Sanderson, der er seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet, anerkender den hyggelige effekt af julebelysning, men påpeger vigtigheden af at vælge den med omtanke.
– Elektrisk julebelysning er ikke omkostningsfrit for miljøet, men jeg vil ikke fraråde nogen det ekstra hyggeelement i julen. Man kan dog med enkle kneb spare på energien for at mindske CO2-udslippet, for eksempel ved at købe LED-lys, lys med timer eller solcelledrevet lys. Og de små miljøhensyn er vigtige for rigtig mange danskere, siger Hans Sanderson.
Flere erstatter levende lys med elektriske
Juletræet er et centralt element i julen, og det bliver oftest pyntet med elektriske lys. Mere end hver tredje dansker vælger elektrisk juletræsbelysning, og hver femte dekorerer træet med både elektriske og levende lys. Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov for Videncentret Bolius i december 2020.
Per Normann der er hus- og haveekspert hos detailkæden Biltema nikker genkendende til et øget salg af elektrisk julebelysning til boligen og forudser et endnu større salg i år.
– Man kan mærke, at det betyder meget for kunderne at skabe en hyggelig og varm atmosfære i juletiden. Den lille indsats ved at pynte op med julebelysning har en stor effekt i hjemmet, og vores kunder går efter alt fra mindre lyskonstellationer til lange lyskæder til havens store træer, siger Per Normann, der giver sine råd til en energivenlig jul.
Sådan får du en energivenlig julebelysning
- Invester i en mere miljørigtig julebelysning, for eksempel LED-lys eller solcelledrevet lys. LED-pærer holder længe, og sammenlignet med glødepærer bruger de op til 80 procent mindre energi.
- Sluk for stikkontakten om natten, og når du ikke er hjemme, hvor du alligevel ikke har glæde af hverken indendørs julelys eller udendørs julebelysning. Lad ikke lyset stå tændt for nabolagets skyld.
- Julelys med timer har automatisk lysindstilling og er derfor fordelagtige. Indstil for eksempel lyset, så det er slukket i nattetimerne og de lyse dagtimer, så det kun er tændt morgen og aften.
- Julebelysning med bevægelsessensorer eller lysdæmpere er energibesparende og mere klimavenlige. De sørger for, at lyset ikke er unødigt tændt eller tændt på fuld kraft hele tiden.
Kilde: Epicent Public Relations