BOLIG-BADERING: Mange er bekymrede for oversvømmelse i deres bolig, men godt halvdelen af danskerne er ikke klar over, hvordan de beskytter hjemmet bedst.
Vandet kommer i stigende omfang i fremtiden, men mange danskere ved ikke, hvordan de forebygger hjemmet mod oversvømmelser eller indtrængende vand.
Det viser en undersøgelse udarbejdet af analyseinstituttet YouGov*, i samarbejde med ejendomsmæglerkæden Home blandt 2000 danskere over 18 år.
- 49 % svarer ’nej’ til spørgsmålet: ’Ved du, hvordan man som privatperson kan beskytte sin bolig mod oversvømmelse eller indtrængende vand?’
- 39 % siger ’ja’, at det ved de godt, mens 12 % svarer ’ved ikke’ til spørgsmålet.
- 61 % svarer altså enten ’nej’ eller ’ved ikke’.
At godt halvdelen af danskerne ikke ved, hvordan de kan beskytte deres bolig, er et problem, hvis man spørger senior kommunikationskonsulent Michael Dalsager i Home.
– Vi oplever, at flere og flere danskere har bekymringer for oversvømmelse i deres egen bolig. Inden for det seneste halvandet år er det gået fra, at 11% af befolkningen er bekymret til hele 18%. Det er derfor vigtigt, at flere lærer at beskytte boligen, så de kan være trygge i deres hjem, når der er skybrud, stormflod og andet voldsomt vejr, lyder det fra ham.
Bolius: Svært at overskue for boligejere
Hos Videnscentret Bolius forstår fagekspert Tue Patursson godt, at ikke alle ved, hvordan de kan beskytte hjemmet mod vand.
– Det er helt forståeligt, at det kan være svært selv at overskue risikoen og de mulige løsninger. Vi forsøger at klæde boligejerne på til selv at vurdere risikoen, men anbefaler også gerne, at de tager kontakt til fagfolk med erfaring indenfor klimatilpasning, siger Tue Patursson i en kommentar til undersøgelsen.
Hvis du er en af dem, der ikke er helt sikker på, hvordan du undgår oversvømmelse i din bolig, så er der heldigvis gode råd at hente.
Sådan giver du din bolig ‘badering’ på
– Der er mange måder at beskytte sin bolig på, og så er det selvfølgelig også forskelligt, hvilken grad af beskyttelse den enkelte bolig har behov for. I den ene ende findes de helt dyre løsninger med at etablere pumpebrønde og omfangsdræn, men der findes også billige og helt gratis løsninger, til en start, fortæller Michael Dalsager.
Videnscentret Bolius har flere råd til, hvordan man kan forebygge og beskytte sin bolig mod, at det uønskede vand trænger ind.
7 gratis råd mod oversvømmelse i hjemmet
- Tøm dine tagrender jævnligt, minimum to gange årligt
- Tjek dine nedløbsrør
- Efterse og tøm husets brønde
- Efterse taget for skader
- Husk din drænledninger
- Tjek husets sokkel samt væggene i kælderen for eventuelle revner, skader og fugt
- Hold øje med vandets adfærd nær boligen
Læs mere om de syv råd på Bolius her.
De gratis råd er desværre ikke nok til at forebygge vand i alle boliger. Du kan læse flere anbefalinger på bolius.dk/vandetkommer, hvis din bolig har brug for yderligere hjælp.
Kilde: HOME