Forårsrengøring står i øjeblikket højt på mange danskeres to do-lister, og det involverer ofte hjemmets fliser og klinker på badeværelset og i køkkenet. Flisespecialisten Mosaikhjørnet giver dig i den forbindelse tre tips til, hvordan du rengør dem effektivt og skånsomt.
Kalenderen viser forår, og det betyder for mange en mere end almindelig grundig rengøring af blandt andet badeværelse og køkken. Her kan det dog være svært at slippe af med genstridigt snavs på fliser og klinker, og det får mange til at ty til skrappe rengøringsmidler. Men rengøringsmidlerne kan gøre mere skade end gavn, hvis ikke man er opmærksom på materialet:
– Der er forskel på fliser og således også forskel på, hvordan man rengør og vedligeholder dem. Vi forhandler eksempelvis både glaserede og uglaserede klinker samt fliser af natursten, og til hver type materiale anbefaler vi, at man undersøger rengøringsmidler og -metoder grundigt før brug, fortæller Lars Tvermose, som er konsulent hos flise- og klinkevirksomheden Mosaikhjørnet.
Men hvordan rengøres hjemmets fliser og klinker bedst muligt for genstridige snavs? Mosaikhjørnet, som har mere end 55 års erfaring inden for området, har samlet tre tips her.
1. Få bugt med kalk
Kalk er en synder på badeværelset, hvor fliser og klinker ofte udsættes for vand. Det er let at undgå kalkbelægninger ved at tørre fliserne af efter hvert bad, men er skaden allerede sket, er der heldigvis også råd.
– Hvis kalkbelægningerne sidder på glaserede eller uglaserede klinker, anbefaler vi altid at rengøre med en klinkerens fortyndet efter producentens blandingsforhold. Ved stærkt tilsmudsede flader kan rensen anvendes koncentreret, fortæller Lars Tvermose og understreger:
– Når man rengør fliser, er det altafgørende, at underlaget bliver fugtet inden rengøringsmidlerne påføres. Fugerne mellem fliserne kan nemlig ikke tåle de syreholdige rengøringsmidler, men ved at mætte dem med vand, optager de ikke kemikalierne og forbliver intakte.
Er badeværelset derimod beklædt med natursten som for eksempel marmor, bør man i stedet fokusere på forebyggelse, som er suverænt det bedste middel mod kalk. De bedste løsninger er voks eller imprægnering alt efter den ønskede overflade.
2. Nedkæmp skimmel i fuger
Foruden kalk er mange danskere plaget af skimmelsvamp på badeværelset, der over tid viser sig som sorte pletter i fugerne mellem fliser og klinker. Årsagen er hovedsageligt fugt, som danner gode betingelser for, at skimmelsvampen kan vokse.
– Da fuger ligger i et lavere niveau end flisen, vil overskudsvand altid søge mod dem. Fugt kan således ikke helt undgås, men der er flere måder at forebygge og bekæmpe skimmelsvamp på. Det kan blandt andet bekæmpes med samme middel som kalk på glaserede og uglaserede klinker, og derudover er en grundig udluftning særligt i forbindelse med bad yderst vigtig, lyder det fra Lars Tvermose.
3. Opløs stegeos
I køkkenet bliver fliser og klinker ofte udsat for fedtstænk, olie og snavs, som kan være svært at få bugt med. Men ifølge Lars Tvermose kan fliserne på væggen blive så gode som nye med den rette rengøring:
– Olie, fedt og snavs fjernes med grundrens, men inden da er det også her vigtigt at fugte underlaget med vand først. Når grundrens er nøje påført, skal man væbne sig med tålmodighed og lade rengøringsmidlet arbejde, inden man bearbejder overfladen grundigt med en børste, siger Lars Tvermose og slutter:
– Sørg herefter for, at alt opløst snavs fjernes fra overfladen, så bakterier ikke samler sig på fliserne. Hvis det er muligt, kan man med fordel anvende en vandstøvsuger til at fjerne opløst snavs og vaskemiddel.
Uanset rengøringsrutiner kan det være nødvendigt at grundrengøre med grundrens nogle gange om året for at holde fliser og klinker pæne. Sugende klinker skal efter grundrengøring behandles med klinkeolie eller imprægnering.